Rusya ile Arjantin Nükleer Enerjide Stratejik İşbirliğine İmza Attı

GÜNCEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 25.05.2019 - 20:11, Güncelleme: 25.05.2019 - 20:11 2901+ kez okundu.
 

Rusya ile Arjantin Nükleer Enerjide Stratejik İşbirliğine İmza Attı

Rusya ve Arjantin, nükleer enerjinin barışçıl kullanımı konusundaki ortaklıklarını doğrulayan stratejik bir anlaşmaya imza attı.

 Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te düzenlenen G20 Zirvesi, Rusya  ve Arjantin arasında önemli bir işbirliğine sahne oldu. İki ülke,  nükleer enerjinin barışçıl kullanımı konusundaki ortaklıklarını  doğrulayan stratejik bir anlaşmaya imza attı. Rusya adına belgeyi  imzalayan, Türkiye’deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ni inşa eden Rusya Devlet Nükleer Enerji Şirketi Rosatom’un Genel Müdürü Alexey Likhachev, “İmzaladığımız bu anlaşma, Arjantinli ortaklarımız ile  mevcut işbirliğimizi genişletecek” dedi. Resmi imza töreni, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin  ile Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri’nin katılımıyla  gerçekleştirildi. Belgeyi, Rusya adına Rosatom Genel Müdürü Alexey Likhachev, Arjantin adına ise Enerji Bakanı Javier Iguacel imzaladı. Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu NGS’yi yapan Rosatom’un Genel Müdürü Likhachev, “Hepimiz, Rosatom’daki herkes, bu adımın  nükleer teknolojinin barışçıl amaçlarla uygulanmasında karşılıklı  olarak yararlı işbirliğimizi teşvik edeceğinden eminiz” dedi. Belgedeki karşılıklı işbirliğinin temel alanlarından birinin, Arjantin'deki büyük ve küçük kapasiteli nükleer güç santrali inşaat  projelerine uygulanacak çeşitli proje yürütme stratejilerinin  geliştirilmesi olduğunu belirten Likhachev, sözlerine şöyle devam etti: “Anlaşma üçüncü dünya ülkelerinde ortak projeleri, araştırma  merkezleri kurulmasını ve buralarda personel kapasitesini geliştirmeyi  içeriyor. Bunun yanı sıra, belge, ortak araştırma ve personel eğitimi  de dahil olmak üzere çok sayıda alanda işbirliği fırsatı sunuyor.  Ayrıca, anlaşma kapsamında taraflar, Rus tasarımına dayanan yüzer NGS  filosuyla ilgili ortak çalışma olasılığını da dikkate alacaklar. Dünyanın ilk yüzen NGS'si “Akademik Lomonosov” un tamamlanmış  inşaatını göz önünde bulunduracaklardır.” Törende, nükleer enerjilerin barışçıl yollarla kullanımı için özel Rus-Arjantin projelerinin uygulanmasına dair bir yol haritası da  imzalandı. 
Rusya ve Arjantin, nükleer enerjinin barışçıl kullanımı konusundaki ortaklıklarını doğrulayan stratejik bir anlaşmaya imza attı.

 Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te düzenlenen G20 Zirvesi, Rusya  ve Arjantin arasında önemli bir işbirliğine sahne oldu. İki ülke,  nükleer enerjinin barışçıl kullanımı konusundaki ortaklıklarını  doğrulayan stratejik bir anlaşmaya imza attı. Rusya adına belgeyi  imzalayan, Türkiye’deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ni inşa eden Rusya Devlet Nükleer Enerji Şirketi Rosatom’un Genel Müdürü Alexey Likhachev, “İmzaladığımız bu anlaşma, Arjantinli ortaklarımız ile  mevcut işbirliğimizi genişletecek” dedi.

Resmi imza töreni, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin  ile Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri’nin katılımıyla  gerçekleştirildi. Belgeyi, Rusya adına Rosatom Genel Müdürü Alexey Likhachev, Arjantin adına ise Enerji Bakanı Javier Iguacel imzaladı. Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu NGS’yi yapan Rosatom’un Genel Müdürü Likhachev, “Hepimiz, Rosatom’daki herkes, bu adımın  nükleer teknolojinin barışçıl amaçlarla uygulanmasında karşılıklı  olarak yararlı işbirliğimizi teşvik edeceğinden eminiz” dedi.

Belgedeki karşılıklı işbirliğinin temel alanlarından birinin, Arjantin'deki büyük ve küçük kapasiteli nükleer güç santrali inşaat  projelerine uygulanacak çeşitli proje yürütme stratejilerinin  geliştirilmesi olduğunu belirten Likhachev, sözlerine şöyle devam etti: “Anlaşma üçüncü dünya ülkelerinde ortak projeleri, araştırma  merkezleri kurulmasını ve buralarda personel kapasitesini geliştirmeyi  içeriyor. Bunun yanı sıra, belge, ortak araştırma ve personel eğitimi  de dahil olmak üzere çok sayıda alanda işbirliği fırsatı sunuyor. 
Ayrıca, anlaşma kapsamında taraflar, Rus tasarımına dayanan yüzer NGS  filosuyla ilgili ortak çalışma olasılığını da dikkate alacaklar. Dünyanın ilk yüzen NGS'si “Akademik Lomonosov” un tamamlanmış  inşaatını göz önünde bulunduracaklardır.”

Törende, nükleer enerjilerin barışçıl yollarla kullanımı için özel Rus-Arjantin projelerinin uygulanmasına dair bir yol haritası da  imzalandı. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.