ROSATOM, MOX Yakıtının Seri Üretimine Başladı

GÜNCEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 25.05.2019 - 20:11, Güncelleme: 25.05.2019 - 20:11 3620+ kez okundu.
 

ROSATOM, MOX Yakıtının Seri Üretimine Başladı

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu ROSATOM, hızlı nötron reaktörüne yönelik MOX yakıtının seri üretimine başladı.

Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ni inşa eden ROSATOM’un yakıt şirketi TVEL Fuel Company, Beloyarsk Nükleer Santrali 4’üncü Ünitesi olarak inşa edilen ilk ticari amaçlı  hızlı reaktör BN-800 için, karışık uranyum-plütonyum oksit (MOX) yakıt  gruplarının seri üretimine başladı. Yakıt peletleri, TVEL tesislerinde biriken seyreltilmiş uranyum  oksitler ile kullanılmış nükleer yakıtın yeniden işlenmesi sırasında  çıkarılan plütonyum oksitlerin karışımından üretildi. Bu üretimle,  kaynakların ekonomik kullanımı sağlanacak. MOX yakıtının endüstriyel üretimi, ROSATOM grubu bünyesinde yer  alan, Mining and Chemical Combine (MCC) tarafından 2020 yılı  öngörüsüyle hazırlanan ve 2010-2015 yıllarını kapsayan Yeni Nesil Nükleer Güç Teknolojileri adlı Federal Hedef Programı kapsamında  gerçekleştirildi. MCC'de yakıt üretim tesisinin kurulması için TVEL  tarafından sağlanan koordinasyonla, kapsamlı bir nükleer endüstri  işbirliği oluşturuldu. MOX yakıt peletlerinin üretimi için temel  teknoloji, TVEL iştiraki Bochvar İnorganik Malzemeler Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirildi. MOX yakıt üretiminde endüstriyel çalışma grubunun başkanı ve aynı  zamanda, TVEL A.Ş’de Ar-Ge, Teknoloji ve Kaliteden Sorumlu Kıdemli Başkan Vekili olan Konstantin Vergazov “BN-800’e yönelik MOX yakıt üretimi kapalı nükleer yakıt  döngüsünün oluşturulmasına ilişkin stratejik görevin çözüme  kavuşturulması açısından önemli bir kilometre taşıdır. Büyük  seyreltilmiş uranyum ve üretilmiş plütonyum stokunun yakıt döngüsüne  kazandırılması nükleer güç endüstrisinin kaynak tabanını genişletmeyi  ve doğal uranyum tüketiminin azaltılmasını sağlayacaktır.”dedi. Modern nükleer güç endüstrisinin temelini oluşturan termik nötron  reaktörlerinde, çıkarılan doğal uranyumun yaklaşık yüzde 1’i  tüketiliyor, geri kalan yüzde 99'luk kısım geçici depolamaya  aktarılıyor ya da radyoaktif atık olarak elden çıkarılıyor. Uranyum ve plütonyum oksitlerinin karışımını yakıt olarak kullanan  hızlı nötron reaktörleri ise, kendi ihtiyaçları için yeterli  plütonyumu üretebiliyorken diğer reaktörler için de belirli miktarda  yakıt üretebiliyor. Harcanan nükleer yakıtın geri dönüşümü ve uranyum  ve plütonyum karışımı ile yeni yakıt demetlerinin üretiminin, doğal  uranyum kaynakları kullanılarak potansiyel olarak üretilen elektrik  enerjisi hacmini önemli oranda, yaklaşık 100 kat arttıracağı tahmin  ediliyor. Beloyarsk NGS'nin BN-800 hızlı nötron reaktörü kullanan dördüncü  güç ünitesinin ticari işletimine 2016'da başlandı. Reaktör tesisinin   reaktör çekirdeğinde MOX yakıtının tam yükü de dahil olmak üzere,  nükleer yakıt döngüsünü kapalı hale getirmeye yönelik teknolojiler  geliştirmesi amaçlanıyor.
Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu ROSATOM, hızlı nötron reaktörüne yönelik MOX yakıtının seri üretimine başladı.

Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ni inşa eden ROSATOM’un yakıt şirketi TVEL Fuel Company, Beloyarsk Nükleer Santrali 4’üncü Ünitesi olarak inşa edilen ilk ticari amaçlı  hızlı reaktör BN-800 için, karışık uranyum-plütonyum oksit (MOX) yakıt  gruplarının seri üretimine başladı.

Yakıt peletleri, TVEL tesislerinde biriken seyreltilmiş uranyum  oksitler ile kullanılmış nükleer yakıtın yeniden işlenmesi sırasında  çıkarılan plütonyum oksitlerin karışımından üretildi. Bu üretimle,  kaynakların ekonomik kullanımı sağlanacak.

MOX yakıtının endüstriyel üretimi, ROSATOM grubu bünyesinde yer  alan, Mining and Chemical Combine (MCC) tarafından 2020 yılı  öngörüsüyle hazırlanan ve 2010-2015 yıllarını kapsayan Yeni Nesil Nükleer Güç Teknolojileri adlı Federal Hedef Programı kapsamında  gerçekleştirildi. MCC'de yakıt üretim tesisinin kurulması için TVEL  tarafından sağlanan koordinasyonla, kapsamlı bir nükleer endüstri  işbirliği oluşturuldu. MOX yakıt peletlerinin üretimi için temel  teknoloji, TVEL iştiraki Bochvar İnorganik Malzemeler Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirildi.

MOX yakıt üretiminde endüstriyel çalışma grubunun başkanı ve aynı  zamanda, TVEL A.Ş’de Ar-Ge, Teknoloji ve Kaliteden Sorumlu Kıdemli Başkan Vekili olan Konstantin Vergazov “BN-800’e yönelik MOX yakıt üretimi kapalı nükleer yakıt  döngüsünün oluşturulmasına ilişkin stratejik görevin çözüme  kavuşturulması açısından önemli bir kilometre taşıdır. Büyük  seyreltilmiş uranyum ve üretilmiş plütonyum stokunun yakıt döngüsüne  kazandırılması nükleer güç endüstrisinin kaynak tabanını genişletmeyi  ve doğal uranyum tüketiminin azaltılmasını sağlayacaktır.”dedi.

Modern nükleer güç endüstrisinin temelini oluşturan termik nötron  reaktörlerinde, çıkarılan doğal uranyumun yaklaşık yüzde 1’i  tüketiliyor, geri kalan yüzde 99'luk kısım geçici depolamaya  aktarılıyor ya da radyoaktif atık olarak elden çıkarılıyor.

Uranyum ve plütonyum oksitlerinin karışımını yakıt olarak kullanan  hızlı nötron reaktörleri ise, kendi ihtiyaçları için yeterli  plütonyumu üretebiliyorken diğer reaktörler için de belirli miktarda  yakıt üretebiliyor. Harcanan nükleer yakıtın geri dönüşümü ve uranyum  ve plütonyum karışımı ile yeni yakıt demetlerinin üretiminin, doğal  uranyum kaynakları kullanılarak potansiyel olarak üretilen elektrik  enerjisi hacmini önemli oranda, yaklaşık 100 kat arttıracağı tahmin  ediliyor. Beloyarsk NGS'nin BN-800 hızlı nötron reaktörü kullanan dördüncü  güç ünitesinin ticari işletimine 2016'da başlandı. Reaktör tesisinin   reaktör çekirdeğinde MOX yakıtının tam yükü de dahil olmak üzere,  nükleer yakıt döngüsünü kapalı hale getirmeye yönelik teknolojiler  geliştirmesi amaçlanıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.