Rusya İle Ruanda Arasında Nükleer İşbirliği Anlaşması İmzalandı

GÜNCEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 25.05.2019 - 20:12, Güncelleme: 25.05.2019 - 20:12 2174+ kez okundu.
 

Rusya İle Ruanda Arasında Nükleer İşbirliği Anlaşması İmzalandı

Rusya ve Ruanda Cumhuriyeti arasında nükleer enerjinin barışçıl kullanımı alanında hükümetlerarası işbirliği anlaşması imzalandı.

Anlaşmayı Rusya adına, Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu NGS’yi yapan Rusya Devlet Nükleer Enerji Şirketi Rosatom’un Genel Müdürü Aleksey Likhachev imzaladı. Ruanda Cumhuriyeti Altyapı Bakanı Claver Gatete ile anlaşmaya imza koyan Likhachev, “Ruanda’lı  ortaklarımızla, nükleer teknolojilerin barışçıl kullanımı alanında 70  yılı aşkın deneyimlerimizi paylaştığımız için mutluyuz. Bu alandaki  işbirliğinin Ruanda’nın ekonomik büyümesine katkıda bulunmasını ve  halkın yaşam kalitesini artırmasını umut ediyoruz” dedi. Doğu Afrika ülkesi Ruanda Cumhuriyeti Altyapı Bakanı Gatete’in Rusya’nın başkenti Moskova’ya gerçekleştirdiği resmi ziyareti  sırasında imzalanan anlaşma, iki ülke arasında nükleer enerjinin  barışçıl kullanımı alanında aktif diyaloğun temelini oluşturacak.  Rusya, ülkeler arasında çeşitli projelerin hayata geçirilmesini  sağlayacak benzer bir anlaşmayı G-20 Zirvesi kapsamında Arjantin’le  imzalamıştı. Rosatom ile Ruanda Altyapı Bakanlığı arasında 5 Aralık 2018’de  imzalanan hükümetler arası anlaşma, 22 Haziran 2018'de hayata  geçirilen işbirliği protokolünün devamı niteliği taşıyor. İki ülke  arasında geniş çaplı faaliyetlere zemin hazırlayan anlaşma kapsamında,  Ruanda’da Nükleer Bilim ve Teknoloji Merkezi ile ülkenin ilk nükleer  güç santralinin (NGS) kurulması için proje hazırlanması da yer alıyor.  Bu hedeflere yönelik olarak Ruanda’da nükleer altyapının uluslararası  kurallara uygun şekilde geliştirilmesi  nükleer malzemelerin fiziki  olarak korunmasının denetlenmesi, radyasyon kaynakları, nükleer ve  radyoaktif malzemelerin depolama tesisleri ile nükleer ve radyasyon  materyallerinin, radyoaktif atıkların kontrol ve denetiminin gözetimi   temel ve uygulamalı araştırmalar  radyoizotop üretimi ve bunların  imalat, tarım ve sağlık hizmetlerinde uygulanması  nükleer endüstrisi  için uzmanların eğitimi ve geliştirilmesi gibi pek çok konuda  işbirliği yapılacak. Anlaşma kapsamında uzmanların değişimi, seminer  ve konferansların düzenlenmesi, bilimsel ve teknik personelin  eğitilmesi, belirli projelerin ve bilimsel araştırmaların uygulanması  için çalışma gruplarının oluşturulması gibi konular da yer alıyor.
Rusya ve Ruanda Cumhuriyeti arasında nükleer enerjinin barışçıl kullanımı alanında hükümetlerarası işbirliği anlaşması imzalandı.

Anlaşmayı Rusya adına, Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu NGS’yi yapan Rusya Devlet Nükleer Enerji Şirketi Rosatom’un Genel Müdürü Aleksey Likhachev imzaladı. Ruanda Cumhuriyeti Altyapı Bakanı Claver Gatete ile anlaşmaya imza koyan Likhachev, “Ruanda’lı  ortaklarımızla, nükleer teknolojilerin barışçıl kullanımı alanında 70  yılı aşkın deneyimlerimizi paylaştığımız için mutluyuz. Bu alandaki  işbirliğinin Ruanda’nın ekonomik büyümesine katkıda bulunmasını ve  halkın yaşam kalitesini artırmasını umut ediyoruz” dedi.

Doğu Afrika ülkesi Ruanda Cumhuriyeti Altyapı Bakanı Gatete’in Rusya’nın başkenti Moskova’ya gerçekleştirdiği resmi ziyareti  sırasında imzalanan anlaşma, iki ülke arasında nükleer enerjinin  barışçıl kullanımı alanında aktif diyaloğun temelini oluşturacak. 
Rusya, ülkeler arasında çeşitli projelerin hayata geçirilmesini  sağlayacak benzer bir anlaşmayı G-20 Zirvesi kapsamında Arjantin’le  imzalamıştı.

Rosatom ile Ruanda Altyapı Bakanlığı arasında 5 Aralık 2018’de  imzalanan hükümetler arası anlaşma, 22 Haziran 2018'de hayata  geçirilen işbirliği protokolünün devamı niteliği taşıyor. İki ülke  arasında geniş çaplı faaliyetlere zemin hazırlayan anlaşma kapsamında, 
Ruanda’da Nükleer Bilim ve Teknoloji Merkezi ile ülkenin ilk nükleer  güç santralinin (NGS) kurulması için proje hazırlanması da yer alıyor. 

Bu hedeflere yönelik olarak Ruanda’da nükleer altyapının uluslararası  kurallara uygun şekilde geliştirilmesi  nükleer malzemelerin fiziki  olarak korunmasının denetlenmesi, radyasyon kaynakları, nükleer ve  radyoaktif malzemelerin depolama tesisleri ile nükleer ve radyasyon  materyallerinin, radyoaktif atıkların kontrol ve denetiminin gözetimi   temel ve uygulamalı araştırmalar  radyoizotop üretimi ve bunların  imalat, tarım ve sağlık hizmetlerinde uygulanması  nükleer endüstrisi  için uzmanların eğitimi ve geliştirilmesi gibi pek çok konuda  işbirliği yapılacak. Anlaşma kapsamında uzmanların değişimi, seminer  ve konferansların düzenlenmesi, bilimsel ve teknik personelin  eğitilmesi, belirli projelerin ve bilimsel araştırmaların uygulanması  için çalışma gruplarının oluşturulması gibi konular da yer alıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.