Emtia Piyasası Çin Kaynaklı İyimserlikle Geçen Hafta Pozitif Seyretti

GÜNCEL 29.01.2024 - 11:42, Güncelleme: 29.01.2024 - 11:45 3314+ kez okundu.
 

Emtia Piyasası Çin Kaynaklı İyimserlikle Geçen Hafta Pozitif Seyretti

Emtia Piyasası Çin Kaynaklı İyimserlikle Geçen Hafta Pozitif Seyretti

Geçen hafta altının onsu yüzde 0,5 değer kaybederken, gümüş yüzde 1, platin yüzde 1,2, paladyum yüzde 0,8 değer kazandı. Merkez bankalarının güvercin adımlarının gecikebileceği endişesi altının ons fiyatını baskılamayı sürdürdü. Hindistan'ın gümüş ithalatına ilişkin vergileri artırdığına yönelik haberlerin maliyet baskılarına ilişkin endişeleri öne çıkarmasıyla gümüş fiyatları arttı. Baz metallere bakıldığında, geçen hafta tezgah üstü piyasada bakır yüzde 1,8, kurşun yüzde 2,5, alüminyum yüzde 3, nikel yüzde 1,6, çinko yüzde 2,3 arttı. Analistler, fiziki piyasada bakır açığının söz konusu olduğunu belirtti. Çin'in 2023 yılında kayda değer derecede bakır tükettiğini ifade eden analistler, bunun da talebin güçlü olduğunu gösterdiğini aktardı. Çin’in zayıflayan inşaat piyasası göz önünde olmasına karşın ülke askeri ve ulusal güvenlik alanları için de bakır talebinde bulunuyor. Çin'in yanı sıra Avrupa ve Hindistan da yeşil ekonomi, çevresel sosyal ve kurumsal yönetişim gibi alanlarda etkili olmak için bakıra yöneliyor. Avrupa Birliği'nin (AB) Rus alüminyumuna yeni yaptırımlar uygulayabileceğine yönelik endişelerle alüminyum fiyatları yükseldi. Enerji grubu da geçen hafta emtia fiyatlarındaki pozitif seyre önemli katkıda bulundu. Haftayı Brent petrol yüzde 6,2, New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğal gaz yüzde 7,9 kazançla tamamladı. Petrol fiyatları, dünyanın en çok petrol tüketen ülkesi ABD'de petrol talebinin arttığını gösteren verilerin ve Çin'de ekonomik toparlanma sinyallerinin etkisiyle yükseldi. ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) resmi stok verilerine göre, ülkedeki ticari ham petrol stokları bir önceki hafta yaklaşık 9 milyon 200 bin varil azaldı. Beklenti stokların 3 milyon varil azalması yönündeydi. Stoklarda beklentinin üzerinde gerçekleşen düşüş dünyanın en çok petrol tüketen ülkesi ABD'de talebin yüksek olduğuna işaret ederek petrol fiyatlarını yukarı yönlü destekledi. Analistler, bu durumun, ülkedeki deflasyonist baskıyı azaltarak risk iştahını besleyebileceğini tahmin ediyor. Petrol zengini Orta Doğu'da süren gerginliğin küresel petrol arzını sekteye uğratacağı endişeleri artmaya devam ediyor. Yemen'de İran destekli Husiler, Aden Körfezi ve Babu'l Mendeb Boğazı'nda bir ABD savaş gemisini vurduklarını ve 2 ticari gemiyi geri dönmeye zorladıklarını bildirmişti. Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, yaptığı açıklamada, Kızıldeniz'deki saldırılarını sürdüreceklerini ifade etmişti. IEA ayrıca, küresel doğal gaz talebinde bu yıl yüzde 2,5'lik güçlü bir artış gerçekleşebileceğini belirterek, jeopolitik riskler ve tedarik tarafına ilişkin endişelerin fiyatlarda yeniden oynaklık yaratabileceğini bildirdi.
Emtia Piyasası Çin Kaynaklı İyimserlikle Geçen Hafta Pozitif Seyretti

Geçen hafta altının onsu yüzde 0,5 değer kaybederken, gümüş yüzde 1, platin yüzde 1,2, paladyum yüzde 0,8 değer kazandı.

Merkez bankalarının güvercin adımlarının gecikebileceği endişesi altının ons fiyatını baskılamayı sürdürdü. Hindistan'ın gümüş ithalatına ilişkin vergileri artırdığına yönelik haberlerin maliyet baskılarına ilişkin endişeleri öne çıkarmasıyla gümüş fiyatları arttı.

Baz metallere bakıldığında, geçen hafta tezgah üstü piyasada bakır yüzde 1,8, kurşun yüzde 2,5, alüminyum yüzde 3, nikel yüzde 1,6, çinko yüzde 2,3 arttı.

Analistler, fiziki piyasada bakır açığının söz konusu olduğunu belirtti. Çin'in 2023 yılında kayda değer derecede bakır tükettiğini ifade eden analistler, bunun da talebin güçlü olduğunu gösterdiğini aktardı.

Çin’in zayıflayan inşaat piyasası göz önünde olmasına karşın ülke askeri ve ulusal güvenlik alanları için de bakır talebinde bulunuyor. Çin'in yanı sıra Avrupa ve Hindistan da yeşil ekonomi, çevresel sosyal ve kurumsal yönetişim gibi alanlarda etkili olmak için bakıra yöneliyor.

Avrupa Birliği'nin (AB) Rus alüminyumuna yeni yaptırımlar uygulayabileceğine yönelik endişelerle alüminyum fiyatları yükseldi.

Enerji grubu da geçen hafta emtia fiyatlarındaki pozitif seyre önemli katkıda bulundu.

Haftayı Brent petrol yüzde 6,2, New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğal gaz yüzde 7,9 kazançla tamamladı.

Petrol fiyatları, dünyanın en çok petrol tüketen ülkesi ABD'de petrol talebinin arttığını gösteren verilerin ve Çin'de ekonomik toparlanma sinyallerinin etkisiyle yükseldi.

ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) resmi stok verilerine göre, ülkedeki ticari ham petrol stokları bir önceki hafta yaklaşık 9 milyon 200 bin varil azaldı. Beklenti stokların 3 milyon varil azalması yönündeydi. Stoklarda beklentinin üzerinde gerçekleşen düşüş dünyanın en çok petrol tüketen ülkesi ABD'de talebin yüksek olduğuna işaret ederek petrol fiyatlarını yukarı yönlü destekledi.

Analistler, bu durumun, ülkedeki deflasyonist baskıyı azaltarak risk iştahını besleyebileceğini tahmin ediyor.

Petrol zengini Orta Doğu'da süren gerginliğin küresel petrol arzını sekteye uğratacağı endişeleri artmaya devam ediyor. Yemen'de İran destekli Husiler, Aden Körfezi ve Babu'l Mendeb Boğazı'nda bir ABD savaş gemisini vurduklarını ve 2 ticari gemiyi geri dönmeye zorladıklarını bildirmişti. Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, yaptığı açıklamada, Kızıldeniz'deki saldırılarını sürdüreceklerini ifade etmişti.

IEA ayrıca, küresel doğal gaz talebinde bu yıl yüzde 2,5'lik güçlü bir artış gerçekleşebileceğini belirterek, jeopolitik riskler ve tedarik tarafına ilişkin endişelerin fiyatlarda yeniden oynaklık yaratabileceğini bildirdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.