Rosatom, Slovakya’nın Nükleer Santrallerine Nükleer Yakıt Tedarik Edecek

DÜNYADAN (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 11.06.2019 - 14:25, Güncelleme: 11.06.2019 - 14:25 3737+ kez okundu.
 

Rosatom, Slovakya’nın Nükleer Santrallerine Nükleer Yakıt Tedarik Edecek

Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu NGS’yi inşa eden Rosatom, Slovakya’daki nükleer santrallere nükleer yakıt tedarik edilmesine ilişkin sözleşme imzaladı.

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un yakıt şirketi TVEL ile Slovak elektrik üretim şirketi Slovenské Elektrárne A.Ş., 2022-2026 yılları arasında ve 2030 yılına  kadar uzatılma olasılığı ile, Slovakya’daki nükleer santrallere  nükleer yakıt tedarik edilmesine ilişkin sözleşme imzaladı.   Sözleşmeler, TVEL’in, Slovakya’daki nükleer santrallere nükleer yakıt  tedariğine yönelik uluslararası kamu ihalesinde aldığı zaferi takiben  müzakere edildi. Belgeler, Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev ve Slovakya Başbakanı Peter Pellegrini'nin huzurunda Moskova'da imzalandı. Rus nükleer yakıtı, Bohunice NGS ve Mochovce NGS'de yer alan VVER-440 reaktörlü dört operasyonel güç ünitesi ile Mochovce NGS’nin  şu anda inşaatı son aşamasına gelen ve yine VVER-440 reaktöre sahip  iki güç ünitesine tedarik edilecek.   TVEL JSC’nin Başkanı Natalia Nikipelova, “Rosatom yakıt bölümü,  bireysel müşteri gereksinimlerine uygun olarak VVER-440 reaktörleri  için nükleer yakıt üretiminde benzersiz deneyime ve uzmanlığa  sahiptir. İmzalanan anlaşmalara göre, TVEL JSC, Slovak uzmanlarıyla  birlikte, ekonomik verimliliğini artırmak için Slovak NGS'lerin yakıt  döngüsü stratejisini optimize edecek. Slovak NGS'lerin çalışan tüm güç  üniteleri, yeni bir Slovak nükleer enerji üretimi için emirleri yerine  getiren Elektrostal'daki Makine Yapım Tesisi’nde üretilen nükleer  yakıtla çalışmaktadır ”dedi.   Slovenské Elektrárne’nin Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Branislav Strycek ise, “Bu sözleşmeyi imzalayarak, önümüzdeki birkaç  yıl için, nükleer santrallerimize nükleer yakıt tedarikçisinin  seçildiği uzun ve zor süreci başarıyla tamamladığımız için mutluyum. Bunun, yakıt temininin yüksek düzeyde emniyet ve güvenilirliğini  sağlamaya devam edeceğine inanıyorum” diye konuştu.    Toplam elektrik gücü 1940 MW olan nükleer üretim, Slovak elektrik  sisteminin temelini oluşturuyor. Bohunice NGS’in iki ünitesi (1984-1985) ve Mochovce NGS’nin iki ünitesi (1998-1999) yılda yaklaşık 15 milyar kWh elektrik, bir diğer ifadeyle ülkedeki toplam elektrik  üretiminin yaklaşık yüzde 55'ini üretiyor. Slovakya, nükleer üretimin  enerji dengesi içindeki payı bakımından dünya çapında ikinci ülke  konumunda, yakın gelecekte Mochovce Nükleer Santrali’nin 3 ve 4 No’lu  ünitelerinin devreye alınmasından sonra bu oranın daha da artması  bekleniyor. 
Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu NGS’yi inşa eden Rosatom, Slovakya’daki nükleer santrallere nükleer yakıt tedarik edilmesine ilişkin sözleşme imzaladı.

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un yakıt şirketi TVEL ile Slovak elektrik üretim şirketi Slovenské Elektrárne A.Ş., 2022-2026 yılları arasında ve 2030 yılına  kadar uzatılma olasılığı ile, Slovakya’daki nükleer santrallere  nükleer yakıt tedarik edilmesine ilişkin sözleşme imzaladı.

 

Sözleşmeler, TVEL’in, Slovakya’daki nükleer santrallere nükleer yakıt  tedariğine yönelik uluslararası kamu ihalesinde aldığı zaferi takiben  müzakere edildi. Belgeler, Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev ve Slovakya Başbakanı Peter Pellegrini'nin huzurunda Moskova'da imzalandı. Rus nükleer yakıtı, Bohunice NGS ve Mochovce NGS'de yer alan VVER-440 reaktörlü dört operasyonel güç ünitesi ile Mochovce NGS’nin  şu anda inşaatı son aşamasına gelen ve yine VVER-440 reaktöre sahip  iki güç ünitesine tedarik edilecek.

 

TVEL JSC’nin Başkanı Natalia Nikipelova, “Rosatom yakıt bölümü,  bireysel müşteri gereksinimlerine uygun olarak VVER-440 reaktörleri  için nükleer yakıt üretiminde benzersiz deneyime ve uzmanlığa  sahiptir. İmzalanan anlaşmalara göre, TVEL JSC, Slovak uzmanlarıyla  birlikte, ekonomik verimliliğini artırmak için Slovak NGS'lerin yakıt  döngüsü stratejisini optimize edecek. Slovak NGS'lerin çalışan tüm güç  üniteleri, yeni bir Slovak nükleer enerji üretimi için emirleri yerine  getiren Elektrostal'daki Makine Yapım Tesisi’nde üretilen nükleer  yakıtla çalışmaktadır ”dedi.

 

Slovenské Elektrárne’nin Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Branislav Strycek ise, “Bu sözleşmeyi imzalayarak, önümüzdeki birkaç  yıl için, nükleer santrallerimize nükleer yakıt tedarikçisinin  seçildiği uzun ve zor süreci başarıyla tamamladığımız için mutluyum. Bunun, yakıt temininin yüksek düzeyde emniyet ve güvenilirliğini  sağlamaya devam edeceğine inanıyorum” diye konuştu. 

 

Toplam elektrik gücü 1940 MW olan nükleer üretim, Slovak elektrik  sisteminin temelini oluşturuyor. Bohunice NGS’in iki ünitesi (1984-1985) ve Mochovce NGS’nin iki ünitesi (1998-1999) yılda yaklaşık 15 milyar kWh elektrik, bir diğer ifadeyle ülkedeki toplam elektrik  üretiminin yaklaşık yüzde 55'ini üretiyor. Slovakya, nükleer üretimin  enerji dengesi içindeki payı bakımından dünya çapında ikinci ülke  konumunda, yakın gelecekte Mochovce Nükleer Santrali’nin 3 ve 4 No’lu  ünitelerinin devreye alınmasından sonra bu oranın daha da artması  bekleniyor. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.