TÜREB “Türkiye’de Rüzgar Enerjisi İlk Fazını Tamamladı”

YENİLENEBİLİR ENERJİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 21.06.2019 - 12:11, Güncelleme: 21.06.2019 - 12:11 2718+ kez okundu.
 

TÜREB “Türkiye’de Rüzgar Enerjisi İlk Fazını Tamamladı”

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve İzmir Kalkınma Ajansı iş birliği ile "İzmir Rüzgarı: Rüzgar Enerjisi Sektörü Çalışma Toplantısı" düzenlendi.

İzmir Rüzgarı: Rüzgar Enerjisi Sektörü Çalışma Toplantısı”nda  konuşan Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yıldırım, “2018’de dünyada 50 bin megavat ilave rüzgar devreye girmek  suretiyle toplam kurulu güç 600 bin megavat. 2017 ile 2018 arasında Avrupa’ya baktığımızda toplam enerji santrallerinin yüzde 52’si  yenilenebilir enerji santralleri. Bunun da yaklaşık yüzde 60’ının  rüzgar olduğunu görüyoruz. Toplam 12 bin megavat rüzgar devreye  girmiş, bu şekilde rüzgar kabiliyeti Avrupa’da 190 bin megavata  ulaşmış. Türkiye’deki rüzgar kurulu gücünün 2018 sonunda 7 bin 400  megavat olduğunu görüyoruz. Bu çok ciddi bir kurulu güç. Biz bunu 12  sene içerisinde yaptık ve çok ciddi şeyler öğrendik. Türkiye’deki  rüzgar enerjisinin ilk fazını tamamladığını, ikinci fazının bunun daha  sürdürülebilir olması ve bunun büyümesi olması gerektiğini  düşünüyoruz.”ifade etti.    7 bin 400 megavatın iyi bir rakam olduğunu ancak altının çizilmesi  gereken rakamların başka rakamlar olduğunu dile getiren Yıldırım,  “2018 senesi içerisinde devreye giren santral sadece 490 megavat. Bu  çok düşük bir rakam. 2015 yılında yılda kurulu olan güç 1500 megavat. 2011 senesinde yaklaşık 500 megavattı. Ekonomi Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı, Enerji Bakanlığı olarak ortak bir akıl yürütme, bir  çalıştay yapma suretiyle ‘bu neden sürekli bir büyüme değil, neden  rüzgarı neden yılda bin megavat kurulu güç kapasitesinde tutamıyoruz?’  sorusuna umuyoruz ki önümüzdeki üç sene içerisinde sorunun cevabını  bulunması için liderlik yapıp paydaşları bir araya getireceğiz” dedi.   Türkiye’deki kurulu gücün 2011’den sonraki en zayıf noktada  olduğunu ifade eden Yıldırım, “Türkiye’deki santrallerin yüzde 40’ı Ege’de, 1450 megavat İzmir’de ve bu İzmir’i Türkiye’nin en yüksek  kurulu gücü olan şehri yapıyor. 180 santralin 43’ünün İzmir’de  olduğunu görüyoruz. 4 bin kişi İzmir’de istihdam ediliyor. Rüzgar  sektöründe ‘kırmızı bayrak’ çekilmesi gerekliliğini görüyoruz yoksa bu  sektörün yavaş yavaş kaybolmaya ve önemini yitirmeye doğru gittiğini  görüyoruz. Rakamlar bunu gösteriyor” dedi. Yıldırım ayrıca, “İzmir’in  rüzgar endüstrisinin merkezi olması gerektiğini düşünüyoruz. Artık Türkiye kurduğu kurulu güç ile, pazar olmaktan endüstri olmaya çoktan  geçmiş durumda ve İzmir bu konuda mükemmel bir lokasyon” diye konuştu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve İzmir Kalkınma Ajansı iş birliği ile "İzmir Rüzgarı: Rüzgar Enerjisi Sektörü Çalışma Toplantısı" düzenlendi.

İzmir Rüzgarı: Rüzgar Enerjisi Sektörü Çalışma Toplantısı”nda  konuşan Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yıldırım, “2018’de dünyada 50 bin megavat ilave rüzgar devreye girmek  suretiyle toplam kurulu güç 600 bin megavat. 2017 ile 2018 arasında Avrupa’ya baktığımızda toplam enerji santrallerinin yüzde 52’si  yenilenebilir enerji santralleri. Bunun da yaklaşık yüzde 60’ının  rüzgar olduğunu görüyoruz. Toplam 12 bin megavat rüzgar devreye  girmiş, bu şekilde rüzgar kabiliyeti Avrupa’da 190 bin megavata  ulaşmış. Türkiye’deki rüzgar kurulu gücünün 2018 sonunda 7 bin 400  megavat olduğunu görüyoruz. Bu çok ciddi bir kurulu güç. Biz bunu 12  sene içerisinde yaptık ve çok ciddi şeyler öğrendik. Türkiye’deki  rüzgar enerjisinin ilk fazını tamamladığını, ikinci fazının bunun daha  sürdürülebilir olması ve bunun büyümesi olması gerektiğini  düşünüyoruz.”ifade etti.

 

 7 bin 400 megavatın iyi bir rakam olduğunu ancak altının çizilmesi  gereken rakamların başka rakamlar olduğunu dile getiren Yıldırım,  “2018 senesi içerisinde devreye giren santral sadece 490 megavat. Bu  çok düşük bir rakam. 2015 yılında yılda kurulu olan güç 1500 megavat. 2011 senesinde yaklaşık 500 megavattı. Ekonomi Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı, Enerji Bakanlığı olarak ortak bir akıl yürütme, bir  çalıştay yapma suretiyle ‘bu neden sürekli bir büyüme değil, neden  rüzgarı neden yılda bin megavat kurulu güç kapasitesinde tutamıyoruz?’  sorusuna umuyoruz ki önümüzdeki üç sene içerisinde sorunun cevabını  bulunması için liderlik yapıp paydaşları bir araya getireceğiz” dedi.

 

Türkiye’deki kurulu gücün 2011’den sonraki en zayıf noktada  olduğunu ifade eden Yıldırım, “Türkiye’deki santrallerin yüzde 40’ı Ege’de, 1450 megavat İzmir’de ve bu İzmir’i Türkiye’nin en yüksek  kurulu gücü olan şehri yapıyor. 180 santralin 43’ünün İzmir’de  olduğunu görüyoruz. 4 bin kişi İzmir’de istihdam ediliyor. Rüzgar  sektöründe ‘kırmızı bayrak’ çekilmesi gerekliliğini görüyoruz yoksa bu  sektörün yavaş yavaş kaybolmaya ve önemini yitirmeye doğru gittiğini  görüyoruz. Rakamlar bunu gösteriyor” dedi. Yıldırım ayrıca, “İzmir’in  rüzgar endüstrisinin merkezi olması gerektiğini düşünüyoruz. Artık Türkiye kurduğu kurulu güç ile, pazar olmaktan endüstri olmaya çoktan  geçmiş durumda ve İzmir bu konuda mükemmel bir lokasyon” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.