Aycan Acet
Köşe Yazarı
Aycan Acet
 

Hidrojen Enerjisini Duyduk Mu?

Enerji kaynaklarından biri olan hidrojen, özelikle sürdürüle bilir enerji noktasında adını sıkça duyacağız. Peki, Hidrojen Nasıl Elde Edilir? Fosil yakıt olarak bilinen, canlı kalıntılarının milyonlarca yıldır toprak altında ayrışması sonucunda meydana gelen enerji kaynaklarıdır. Bu kaynakların başında kömür, doğalgaz vb. yakıtlar gelmektedir. Hidrojen ise elementlerden biri olan, hafif bir gaz çeşididir. Güneş ve yıldızların ısı vermesine de yardımcı olan hidrojen elementi, elektrik ve ısı formuna dönüşmesi ile enerji ihtiyacını sağlamaktadır. Özellikle “Sürdürüle Bilirlik” ve “Karbon Ayak İzi” gibi süreçlerin kuruluşlar tarafından yürütüldüğü günümüzde enerji kaynakları içinde alternatif kaynaklara yönelim sağlanmıştır. Bu kaynakların başında “Hidrojen Enerjisi” gelmektedir. Hidrojen , sürdürüle bilir enerji noktasında firmaların “karbon nötr” projelerinin iyileştirme aşamalarının başında gelmektedir. T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, hidrojeni kullanarak karbon sıfır bir ekonomi modeli oluşturmak amacıyla hazırladığı “Türkiye Hidrojen Teknolojileri Stratejisi ve Yol Haritası” adlı çalışmasını Ocak 2023’te kamuoyuyla paylaşmıştır. Hidrojen Enerjisi Nasıl Üretilir? Hidrokarbon, nükleer, su veya biokütle gibi kaynaklardan üretilmektedir. Bu yöntemlerle ortaya çıkan hidrojen, enerji taşıyıcısı olarak elektrik ve ısı üretmek için depolanarak yakıt hücrelerinde kullanılabilmektedir. Hidrojen enerjisi üretildiği kaynağa göre gruplandırıldığı süreçler aşağıda yer almaktadır;   Hidrojen Enerjisi Nerelerde Kullanılır? Hidrojen Enerjisi özellikle; Atık ısı ve elektrik depolama, Isıtma ve soğutma sistemleri, Pompa veya basınçlandırma üniteleri, Hidrojen temizleme, Deterium ayrımı alanlarında kullanılmaktadır.  
Ekleme Tarihi: 05 Aralık 2023 - Salı

Hidrojen Enerjisini Duyduk Mu?

Enerji kaynaklarından biri olan hidrojen, özelikle sürdürüle bilir enerji noktasında adını sıkça duyacağız.

Peki, Hidrojen Nasıl Elde Edilir?

Fosil yakıt olarak bilinen, canlı kalıntılarının milyonlarca yıldır toprak altında ayrışması sonucunda meydana gelen enerji kaynaklarıdır. Bu kaynakların başında kömür, doğalgaz vb. yakıtlar gelmektedir. Hidrojen ise elementlerden biri olan, hafif bir gaz çeşididir. Güneş ve yıldızların ısı vermesine de yardımcı olan hidrojen elementi, elektrik ve ısı formuna dönüşmesi ile enerji ihtiyacını sağlamaktadır. Özellikle “Sürdürüle Bilirlik” ve “Karbon Ayak İzi” gibi süreçlerin kuruluşlar tarafından yürütüldüğü günümüzde enerji kaynakları içinde alternatif kaynaklara yönelim sağlanmıştır. Bu kaynakların başında “Hidrojen Enerjisi” gelmektedir. Hidrojen , sürdürüle bilir enerji noktasında firmaların “karbon nötr” projelerinin iyileştirme aşamalarının başında gelmektedir.

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, hidrojeni kullanarak karbon sıfır bir ekonomi modeli oluşturmak amacıyla hazırladığı “Türkiye Hidrojen Teknolojileri Stratejisi ve Yol Haritası” adlı çalışmasını Ocak 2023’te kamuoyuyla paylaşmıştır.

Hidrojen Enerjisi Nasıl Üretilir?

Hidrokarbon, nükleer, su veya biokütle gibi kaynaklardan üretilmektedir. Bu yöntemlerle ortaya çıkan hidrojen, enerji taşıyıcısı olarak elektrik ve ısı üretmek için depolanarak yakıt hücrelerinde kullanılabilmektedir. Hidrojen enerjisi üretildiği kaynağa göre gruplandırıldığı süreçler aşağıda yer almaktadır;

 

Hidrojen Enerjisi Nerelerde Kullanılır?

Hidrojen Enerjisi özellikle;

  • Atık ısı ve elektrik depolama,
  • Isıtma ve soğutma sistemleri,
  • Pompa veya basınçlandırma üniteleri,
  • Hidrojen temizleme,
  • Deterium ayrımı alanlarında kullanılmaktadır.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.