Aycan Acet
Köşe Yazarı
Aycan Acet
 

II. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı Yayınlandı!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı II. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı yayınlandı. Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı Türkiye nin, 2053 net sıfır emisyon hedefi kapsamında 2024-2030 yılları arasında gerçekleştireceği adımlar ve hedefleri belirleyerek, planı yayınladı. Hadi Eylem Planını İnceleyelim, Plan 6 bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler içerisinde Enerji Verimliliği 2030 Stratejisinin Yasal Dayanağı ve Hazırlık Süreci, Enerji Verimliliği Gelişimi ve Sektörel Durum, Enerji Verimliliğini Destekleyen Küresel ve Ulusal Etkenler, Stratejik Amaçlar ve Hedefler ile son olarak II. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı tanımlanmıştır. Toplam 80 sayfadan oluşan “Eylem Planı”  7 ana, 61 alt başlıkta çeşitli adımlar şeklinde gerçekleşeceği belirtilmiştir. Enerji Verimliliği 2030 Planı içerisinde 10 stratejik amaç ve 23 hedef belirlemiştir. 7 ana kategori olan sanayi ve teknoloji, bina ve hizmetler, enerji, ulaştırma, tarım, ortak konular, start-up ve dijitalleşme konularında 61 eylem ve 265 faaliyet planlandığını belirtmiştir. Hedefler içerisinde  %16 enerji tüketimi ve emisyon azalımın da 100 milyon tona ulaşmanın bulunduğunu görüyoruz. Peki, İçeriği Nedir ? Plan içerisinde küresel ekonomideki eğilimlerin enerjinin üretim ve tüketiminde birtakım değişiklikleri zorunlu kıldığını belirtmiştir. Burada enerji arz güvenliği, iklim değişikliği ile mücadele ve sürdürülebilirlik konularının sektörel bazlı ağırlık kazanıyor. “Eylem Planı “ içerisinde en can alıcı noktalardan biriside “İklim Değişikliği” sürecidir. İklim değişikliğiyle mücadelede en etkili yöntemlerden birinin sera gazı emisyonlarının azaltılması olduğu belirtilmiştir. Yayınlanan plan dahilinde özellikle ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi, ISO 14064 Sera Gazı ve Emisyonları Yönetim Sistemlerinin önemiyle beraber, Yeşil dönüşüm çalışmaları veya sürdürülebilirlik odağında (kaynak verimliliği, döngüsel ekonomi, simbiyoz, sera gazı emisyon hesabı, ETS ve karbon fiyatlandırma vb.) faaliyetler içeren projelerde enerji yöneticilerinin sürece dahil edilmesi için adımlar atılacağı belirtilmiştir.
Ekleme Tarihi: 16 Ocak 2024 - Salı

II. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı Yayınlandı!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı II. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı yayınlandı.

Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı Türkiye nin, 2053 net sıfır emisyon hedefi kapsamında 2024-2030 yılları arasında gerçekleştireceği adımlar ve hedefleri belirleyerek, planı yayınladı.

Hadi Eylem Planını İnceleyelim,

Plan 6 bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler içerisinde Enerji Verimliliği 2030 Stratejisinin Yasal Dayanağı ve Hazırlık Süreci, Enerji Verimliliği Gelişimi ve Sektörel Durum, Enerji Verimliliğini Destekleyen Küresel ve Ulusal Etkenler, Stratejik Amaçlar ve Hedefler ile son olarak II. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı tanımlanmıştır. Toplam 80 sayfadan oluşan

“Eylem Planı”  7 ana, 61 alt başlıkta çeşitli adımlar şeklinde gerçekleşeceği belirtilmiştir.

Enerji Verimliliği 2030 Planı içerisinde 10 stratejik amaç ve 23 hedef belirlemiştir. 7 ana kategori olan sanayi ve teknoloji, bina ve hizmetler, enerji, ulaştırma, tarım, ortak konular, start-up ve dijitalleşme konularında 61 eylem ve 265 faaliyet planlandığını belirtmiştir. Hedefler içerisinde  %16 enerji tüketimi ve emisyon azalımın da 100 milyon tona ulaşmanın bulunduğunu görüyoruz.

Peki, İçeriği Nedir ?

Plan içerisinde küresel ekonomideki eğilimlerin enerjinin üretim ve tüketiminde birtakım değişiklikleri zorunlu kıldığını belirtmiştir. Burada enerji arz güvenliği, iklim değişikliği ile mücadele ve sürdürülebilirlik konularının sektörel bazlı ağırlık kazanıyor.

“Eylem Planı “ içerisinde en can alıcı noktalardan biriside “İklim Değişikliği” sürecidir. İklim değişikliğiyle mücadelede en etkili yöntemlerden birinin sera gazı emisyonlarının azaltılması olduğu belirtilmiştir.

Yayınlanan plan dahilinde özellikle ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi, ISO 14064 Sera Gazı ve Emisyonları Yönetim Sistemlerinin önemiyle beraber, Yeşil dönüşüm çalışmaları veya sürdürülebilirlik odağında (kaynak verimliliği, döngüsel ekonomi, simbiyoz, sera gazı emisyon hesabı, ETS ve karbon fiyatlandırma vb.) faaliyetler içeren projelerde enerji yöneticilerinin sürece dahil edilmesi için adımlar atılacağı belirtilmiştir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.