BEDAŞ ve ASELSAN, Elektrik Kesintilerine Karşı DEPAR'a Kalktı

GÜNCEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 25.05.2019 - 20:12, Güncelleme: 25.05.2019 - 20:12 2315+ kez okundu.
 

BEDAŞ ve ASELSAN, Elektrik Kesintilerine Karşı DEPAR'a Kalktı

BEDAŞ ve ASELSAN mühendisleri tarafından geliştirilen, elektrik dağıtım şebekesinde arıza olmadan sorunu tespit eden yüzde 100 yerli cihaz DEPAR sahaya çıktı.

Biri BEDAŞ Ar-Ge Merkezi, 4’ü Beylikdüzü’ndeki trafo merkezlerine yerleştirilen DEPAR sayesinde,  alçak gerilim şebekelerinin enerji, sıcaklık ve güç kalite ölçümleri  yapılıyor  elde edilen veriler uzaktan izleme ve kontrol merkezine  iletiliyor. Gelen verileri analiz eden izleme ve kontrol merkezi, kesinti ve  arıza ihtimali üzerine henüz sorun yaşanmadan müdahale için ekipleri  trafo merkezine yönlendiriyor. İlk sonuçları oldukça başarılı olan  uygulamada ilk hedef, 100 adet DEPAR üreterek trafo merkezlerine  yerleştirmek. DEPAR,Türkiye’de bir ilk olma özelliğine sahip Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ) ile ASELSAN mühendisleri  tarafından geliştirilen ve mahallelere elektrik sağlayan trafoları  sürekli izleyerek normalin dışında bir durumda, arıza veya kesinti  gerçekleşmeden önce sistemin erken alarma geçmesini sağlayan DEPAR  adlı cihazda ilk uygulama İstanbul Beylikdüzü’nde başladı. Prototip  olarak üretilen 5 DEPAR’dan 1’i test amaçlı kullanma hedefiyle BEDAŞ Ar-Ge Merkezi’ne, diğer 4’ü ise Beylikdüzü’ndeki trafo merkezlerine  yerleştirildi. Yüzde 100 yerli olan DEPAR, Türkiye’de bir ilk olma  özelliğini sahip. 4 Nisan 2017’de başlayan ve yaklaşık 21 aylık bir sürede  tamamlanan proje kapsamında, BEDAŞ ve ASELSAN mühendisleri tarafından  tasarlanan ve üretilen DEPAR, Aralık 2018 itibarıyla kullanılmaya  başladı. Elektrik dağıtım şebekelerindeki trafo merkezlerine  yerleştirilen DEPAR, toplam 3 bin 507 elektriksel parametreyi  değerlendirerek alçak gerilim şebekelerindeki enerji, sıcaklık ve güç  kalite ölçümlerini yapıyor. Elde edilen veriler bu cihaz üzerinden  uzaktan izleme ve kontrol merkezine iletiliyor. Gelen verileri analiz  eden izleme ve kontrol merkezi, kesinti ve arıza ihtimali üzerine  henüz sorun yaşanmadan müdahale için ekipleri trafo merkezine  yönlendiriyor.  DEPAR, İstanbul Avrupa Yakası’nda 5 milyondan fazla aboneye  elektrik dağıtımı hizmeti veren BEDAŞ için büyük öneme sahip bir  proje. Türkiye’de birim alan başına düşen yük yoğunluğu en fazla olan  elektrik dağıtım şirketi olan BEDAŞ’ın elektrik dağıtım şebekesinde  üçüncü kişilere de ait olanlarla birlikte yaklaşık olarak 13bin 500  trafo bulunuyor. Geliştirilen cihaz ile problem olduğu düşünülen trafo  merkezlerinde gerekli ölçümlerin yapılabilmesi mümkün olarak erken  alarm durumuna geçilebiliyor. Cihazlardan edinilen verilerin bir merkezde toplanıp analiz  edilmesiyle önleyici bakım, arıza giderme gibi çözüme yönelik  yönlendirme yapılmaya başlamış durumda. Bu kapsamda projede dağıtım  şirketinin önceliklerine uygun olarak özgün ‘izleme ve kontrol  yazılımını’ içeren alt sistem de geliştirildi. Projede, alçak gerilim şebekesinden alınan detaylı verilerin  yorumlanması ile yapılabilecek iyileştirmeler raporlanmaya başladı. Proje kapsamında İstanbul Avrupa Yakası’nda elektrik hizmeti alan  müşterilerin memnuniyetinin artması, tedarik sürekliliği, hizmet  kalitesi ve verimliliğinin iyileştirilmesi, müşterilere ve ülke  ekonomisine olumlu katkılar hedefleniyor. 
BEDAŞ ve ASELSAN mühendisleri tarafından geliştirilen, elektrik dağıtım şebekesinde arıza olmadan sorunu tespit eden yüzde 100 yerli cihaz DEPAR sahaya çıktı.

Biri BEDAŞ Ar-Ge Merkezi, 4’ü Beylikdüzü’ndeki trafo merkezlerine yerleştirilen DEPAR sayesinde,  alçak gerilim şebekelerinin enerji, sıcaklık ve güç kalite ölçümleri  yapılıyor  elde edilen veriler uzaktan izleme ve kontrol merkezine  iletiliyor.

Gelen verileri analiz eden izleme ve kontrol merkezi, kesinti ve  arıza ihtimali üzerine henüz sorun yaşanmadan müdahale için ekipleri  trafo merkezine yönlendiriyor. İlk sonuçları oldukça başarılı olan  uygulamada ilk hedef, 100 adet DEPAR üreterek trafo merkezlerine  yerleştirmek.

DEPAR,Türkiye’de bir ilk olma özelliğine sahip Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ) ile ASELSAN mühendisleri  tarafından geliştirilen ve mahallelere elektrik sağlayan trafoları  sürekli izleyerek normalin dışında bir durumda, arıza veya kesinti  gerçekleşmeden önce sistemin erken alarma geçmesini sağlayan DEPAR  adlı cihazda ilk uygulama İstanbul Beylikdüzü’nde başladı. Prototip  olarak üretilen 5 DEPAR’dan 1’i test amaçlı kullanma hedefiyle BEDAŞ Ar-Ge Merkezi’ne, diğer 4’ü ise Beylikdüzü’ndeki trafo merkezlerine  yerleştirildi. Yüzde 100 yerli olan DEPAR, Türkiye’de bir ilk olma  özelliğini sahip.

4 Nisan 2017’de başlayan ve yaklaşık 21 aylık bir sürede  tamamlanan proje kapsamında, BEDAŞ ve ASELSAN mühendisleri tarafından  tasarlanan ve üretilen DEPAR, Aralık 2018 itibarıyla kullanılmaya  başladı. Elektrik dağıtım şebekelerindeki trafo merkezlerine  yerleştirilen DEPAR, toplam 3 bin 507 elektriksel parametreyi  değerlendirerek alçak gerilim şebekelerindeki enerji, sıcaklık ve güç  kalite ölçümlerini yapıyor. Elde edilen veriler bu cihaz üzerinden  uzaktan izleme ve kontrol merkezine iletiliyor. Gelen verileri analiz  eden izleme ve kontrol merkezi, kesinti ve arıza ihtimali üzerine  henüz sorun yaşanmadan müdahale için ekipleri trafo merkezine  yönlendiriyor.

 DEPAR, İstanbul Avrupa Yakası’nda 5 milyondan fazla aboneye  elektrik dağıtımı hizmeti veren BEDAŞ için büyük öneme sahip bir  proje. Türkiye’de birim alan başına düşen yük yoğunluğu en fazla olan  elektrik dağıtım şirketi olan BEDAŞ’ın elektrik dağıtım şebekesinde  üçüncü kişilere de ait olanlarla birlikte yaklaşık olarak 13bin 500  trafo bulunuyor. Geliştirilen cihaz ile problem olduğu düşünülen trafo  merkezlerinde gerekli ölçümlerin yapılabilmesi mümkün olarak erken  alarm durumuna geçilebiliyor.

Cihazlardan edinilen verilerin bir merkezde toplanıp analiz  edilmesiyle önleyici bakım, arıza giderme gibi çözüme yönelik  yönlendirme yapılmaya başlamış durumda. Bu kapsamda projede dağıtım  şirketinin önceliklerine uygun olarak özgün ‘izleme ve kontrol  yazılımını’ içeren alt sistem de geliştirildi.

Projede, alçak gerilim şebekesinden alınan detaylı verilerin  yorumlanması ile yapılabilecek iyileştirmeler raporlanmaya başladı. Proje kapsamında İstanbul Avrupa Yakası’nda elektrik hizmeti alan  müşterilerin memnuniyetinin artması, tedarik sürekliliği, hizmet  kalitesi ve verimliliğinin iyileştirilmesi, müşterilere ve ülke  ekonomisine olumlu katkılar hedefleniyor. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.