Dünyanın ilk yüzen rüzgar türbini çiftliği İskoçya'ya kuruluyor

DÜNYADAN (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 25.05.2019 - 20:02, Güncelleme: 25.05.2019 - 20:02 3011+ kez okundu.
 

Dünyanın ilk yüzen rüzgar türbini çiftliği İskoçya'ya kuruluyor

Devasa boyutlardaki türbin çiftliği, İskoçya denizi açıklarında faaliyet gösteriyor ve yaklaşık 20.000 evin enerji ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahip.

Bu yaz Kuzey Denizi’nde inşa edilmekte olan beş adet rüzgar türbini, dünyanın ilk yüzen rüzgar çiftliği olma özelliği gösteriyor. Norveç’te yapılan türbinler, okyanus üzerinden İskoçya’ya taşındılar. Burada, kıyıdan uzakta, deniz üzerinde faaliyet gösterecek olan türbinlerle ilgili proje, Hywind Scotland olarak adlandırılıyor ve bu proje yaklaşık 253 milyon dolara mal oldu. 20.000 evin enerji ihtiyacını karşılıyor Enerji üretmeye başladığında ortalama 20.000 evin enerji ihtiyacını karşılaması beklenen projenin arkasındaki firma Statoil, Norveç hükümetine ait bir enerji firması. Statoil, pervaneleri rüzgar, dalga ve hava akımlarından korumak için özel bir yazılım kullandığını söylüyor.11.500 ton ağırlığındaki türbinleri yerleştirmek elbette kolay olmadı. Çekme tekneleri ve uzaktan kumanda edilebilen bir denizaltı kullanılarak başlatılan çalışmalar başarıyla sonuçlandı. Yaklaşık 80 metresi suyun altında kalacak olan platformun 180 metrelik bölümü su üzerinde olacak şekilde tasarlanmış. Türbinler suyun yüzeyinde üç yönde sürüklenebiliyorlar. Aynı zamanda çapalarla deniz yatağında tutulacak olan türbin platformu üzerinden çekilecek uzun kablolarla kıyıya elektrik aktarımı yapılacak. Rüzgar çiftliği İskoçya sahilinden 30 km içerde olacak. Yüzdürme teknolojisi türbinlerin daha derin sularda yüzmelerine imkan veriyor.
Devasa boyutlardaki türbin çiftliği, İskoçya denizi açıklarında faaliyet gösteriyor ve yaklaşık 20.000 evin enerji ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahip.

Bu yaz Kuzey Denizi’nde inşa edilmekte olan beş adet rüzgar türbini, dünyanın ilk yüzen rüzgar çiftliği olma özelliği gösteriyor.

Norveç’te yapılan türbinler, okyanus üzerinden İskoçya’ya taşındılar. Burada, kıyıdan uzakta, deniz üzerinde faaliyet gösterecek olan türbinlerle ilgili proje, Hywind Scotland olarak adlandırılıyor ve bu proje yaklaşık 253 milyon dolara mal oldu.

20.000 evin enerji ihtiyacını karşılıyor

Enerji üretmeye başladığında ortalama 20.000 evin enerji ihtiyacını karşılaması beklenen projenin arkasındaki firma Statoil, Norveç hükümetine ait bir enerji firması. Statoil, pervaneleri rüzgar, dalga ve hava akımlarından korumak için özel bir yazılım kullandığını söylüyor.11.500 ton ağırlığındaki türbinleri yerleştirmek elbette kolay olmadı. Çekme tekneleri ve uzaktan kumanda edilebilen bir denizaltı kullanılarak başlatılan çalışmalar başarıyla sonuçlandı.

Yaklaşık 80 metresi suyun altında kalacak olan platformun 180 metrelik bölümü su üzerinde olacak şekilde tasarlanmış.

Türbinler suyun yüzeyinde üç yönde sürüklenebiliyorlar. Aynı zamanda çapalarla deniz yatağında tutulacak olan türbin platformu üzerinden çekilecek uzun kablolarla kıyıya elektrik aktarımı yapılacak.

Rüzgar çiftliği İskoçya sahilinden 30 km içerde olacak. Yüzdürme teknolojisi türbinlerin daha derin sularda yüzmelerine imkan veriyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.