Enerji Davaları Sempozyumu'na Büyük İlgi

GÜNCEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 25.05.2019 - 20:07, Güncelleme: 25.05.2019 - 20:07 2462+ kez okundu.
 

Enerji Davaları Sempozyumu'na Büyük İlgi

Enerji Hukuku Araştırma Enstitüsü'nün 10.yıl etkinlikleri kapsamında düzenlenen ve enerji alanındaki yargısal gelişmelerin masaya yatırıldığı Enerji Davaları Sempozyumu 16 Mayıs'ta Ankara Point Otel'de gerçekleştirildi.

Türkiye’de enerji hukuku alanında serbestleşmenin başlamasıyla birlikte yaşanan yargısal ve hukuksal gelişmelerin tartışıldığı Enerji Davaları Sempozyumu’na başta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez katılırken, yüksek yargı mensupları, sektör temsilcileri, Türkiye’de görev yapmakta olan büyükelçiliklerin ticari ve adalet ataşeleri ve enerji sektörüne yatırım yapmayı planlayan yabancı yatırımcılar da yoğun ilgi gösterdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, sempozyumda yaptığı konuşmasında özellikle yargıya intikal etmiş konuların tartışılıyor olmasının düzenleme otoriteleri ve politika yapıcılarını son derece yakından ilgilendirdiğini ifade ederken, bakanlık olarak tüm taraflara öngörülebilirlik sunmaya çalıştıklarını vurguladı. ÖNGÖRÜLEBİLİR VE ŞEFFAF MEKANİZMALAR YAYGINLAŞACAK Dönmez, bu kapsamda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın Milli Enerji ve Maden Politikası'nı açıkladığına işaret ederek, şöyle konuştu: "Bu politikanın üç önemli ayağı var. Arz güvenliği konusu, özellikle teknik altyapının güçlendirilmesi, enerjinin kesintisiz kaliteli bir şekilde tüketiciye ulaştırılması son derece önem verdiğimiz bir alan. İkinci husus yerlileştirme. Burada hem yerli kaynakların kullanılması hem de piyasada teknik altyapı oluşturulurken kullanılan ekipmanın ve teknolojinin yerlileştirilmesi olarak özetleyebilirim. Diğer bir husus da öngörülebilir bir piyasa. Şüphesiz modern, gelişmiş, demokratik toplumlarda piyasaların önünü görebilmesi açısından düzenlemenin bir istişare mekanizmasıyla ortaya çıkması, piyasa derinliğinin artması açısından son derece önem arz etmektedir. Biz de bu açıdan hem EPDK'daki arkadaşlarımız hem de Bakanlığımız, piyasamızın derinliğini artırabilmek için, serbestleştirebilmek için öngörülebilir mekanizmaları ve şeffaflık mekanizmalarını olabildiğince yaygınlaştırmaya çalışıyoruz." YATIRIM İÇİN HUKUKİ GÜVENLİK ŞART Enerji Hukuku Araştırma Enstitüsü Başkanı Süleyman Boşça da enerjinin artık gıda gibi hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini belirterek, enerji arz güvenliğinin sağlanması için enerji yatırımlarına ihtiyaç duyulmakta olduğunu aktardı. Yatırım için uygun ortamın oluşturulmasının önemine değinen Boşça, "Yatırımların yapılması için hukuki güvenlik sağlanmalı. Benzer konularda verilen farklı kararların önüne geçmek için enerji davalarında ihtisas mahkemelerinin kurulması faydalı olacaktır. Benzer konularda verilen farklı kararlar için içtihat birliğinin sağlanması gerekiyor. Enerji sektörünü bilen ve mevzuata hakim olan ihtisas mahkemeleri hem adil kararların çıkmasında hem de yargılamanın hızlanmasında etkili olacaktır." ifadelerini kullandı.  
Enerji Hukuku Araştırma Enstitüsü'nün 10.yıl etkinlikleri kapsamında düzenlenen ve enerji alanındaki yargısal gelişmelerin masaya yatırıldığı Enerji Davaları Sempozyumu 16 Mayıs'ta Ankara Point Otel'de gerçekleştirildi.

Türkiye’de enerji hukuku alanında serbestleşmenin başlamasıyla birlikte yaşanan yargısal ve hukuksal gelişmelerin tartışıldığı Enerji Davaları Sempozyumu’na başta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez katılırken, yüksek yargı mensupları, sektör temsilcileri, Türkiye’de görev yapmakta olan büyükelçiliklerin ticari ve adalet ataşeleri ve enerji sektörüne yatırım yapmayı planlayan yabancı yatırımcılar da yoğun ilgi gösterdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, sempozyumda yaptığı konuşmasında özellikle yargıya intikal etmiş konuların tartışılıyor olmasının düzenleme otoriteleri ve politika yapıcılarını son derece yakından ilgilendirdiğini ifade ederken, bakanlık olarak tüm taraflara öngörülebilirlik sunmaya çalıştıklarını vurguladı.

ÖNGÖRÜLEBİLİR VE ŞEFFAF MEKANİZMALAR YAYGINLAŞACAK

Dönmez, bu kapsamda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın Milli Enerji ve Maden Politikası'nı açıkladığına işaret ederek, şöyle konuştu:

"Bu politikanın üç önemli ayağı var. Arz güvenliği konusu, özellikle teknik altyapının güçlendirilmesi, enerjinin kesintisiz kaliteli bir şekilde tüketiciye ulaştırılması son derece önem verdiğimiz bir alan. İkinci husus yerlileştirme. Burada hem yerli kaynakların kullanılması hem de piyasada teknik altyapı oluşturulurken kullanılan ekipmanın ve teknolojinin yerlileştirilmesi olarak özetleyebilirim. Diğer bir husus da öngörülebilir bir piyasa. Şüphesiz modern, gelişmiş, demokratik toplumlarda piyasaların önünü görebilmesi açısından düzenlemenin bir istişare mekanizmasıyla ortaya çıkması, piyasa derinliğinin artması açısından son derece önem arz etmektedir. Biz de bu açıdan hem EPDK'daki arkadaşlarımız hem de Bakanlığımız, piyasamızın derinliğini artırabilmek için, serbestleştirebilmek için öngörülebilir mekanizmaları ve şeffaflık mekanizmalarını olabildiğince yaygınlaştırmaya çalışıyoruz."

YATIRIM İÇİN HUKUKİ GÜVENLİK ŞART

Enerji Hukuku Araştırma Enstitüsü Başkanı Süleyman Boşça da enerjinin artık gıda gibi hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini belirterek, enerji arz güvenliğinin sağlanması için enerji yatırımlarına ihtiyaç duyulmakta olduğunu aktardı.

Yatırım için uygun ortamın oluşturulmasının önemine değinen Boşça, "Yatırımların yapılması için hukuki güvenlik sağlanmalı. Benzer konularda verilen farklı kararların önüne geçmek için enerji davalarında ihtisas mahkemelerinin kurulması faydalı olacaktır. Benzer konularda verilen farklı kararlar için içtihat birliğinin sağlanması gerekiyor. Enerji sektörünü bilen ve mevzuata hakim olan ihtisas mahkemeleri hem adil kararların çıkmasında hem de yargılamanın hızlanmasında etkili olacaktır." ifadelerini kullandı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.