Enerji Emtialarında Pozitif Seyir

GÜNCEL 06.03.2023 - 11:32, Güncelleme: 06.03.2023 - 12:07 3684+ kez okundu.
 

Enerji Emtialarında Pozitif Seyir

Enerji emtialarında da geçen hafta pozitif bir seyir izlendi.

Geçen hafta Brent petrol yüzde 3,5, New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğal gaz da yüzde 22,8 arttı. Çin ekonomisine ilişkin iyimserlik Brent petrol fiyatlarını destekledi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve Uluslararası Enerji Ajansı, son raporlarında, bu yıl küresel petrol talebindeki artış öngörülerini yükseltmiş ve bu artışın önemli bir kısmının Çin'den kaynaklanacağını belirtmişti. Doğal gaz fiyatları da enerji sektöründe tüketimin artması, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatının yükselmesi ve ticari müşterilerden gelen daha fazla taleple artış kaydetti. Değerli metallerde sert yükselişler görüldü Geçen hafta değerli metallerde sert yükselişler yaşandı. Altın ve gümüşün ons fiyatı geçen hafta yüzde 2,4 değer kazanarak sırasıyla 1.854 ve 21,25 dolara çıktı. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic'in faiz artırım sürecinin yaz mevsiminin ikinci yarısında sonlanabileceğine yönelik ifadeleri altının ons'unu desteklerken, analistler, altın/gümüş rasyosunun 88 seviyelerine kadar yükseldiğini, bu durumun gümüşü daha cazip hale getirebileceğini söyledi. Paladyum geçen haftayı yüzde 3,5, platin de yüzde 7,6 kazançla tamamladı. Baz metallerde ise tezgah üstü piyasada bakır yüzde 0,7 ve nikel yüzde 0,2 düşerken, kurşun yüzde 0,8, alüminyum yüzde 3 ve çinko yüzde 1,8 artış kaydetti. Rus metallerinin ABD depolarına akışını askıya alan Londra Metal Borsası, fiyat dalgalanması riskini en aza indirmek için bu kararın alındığını belirtti. Çin'de bakıra olan talebin azalmasıyla bakır fiyatları düştü. Kanadalı First Quantum'un bakır madeniyle alakalı olarak Kanada hükümetiyle anlaşmaya yakın olduğuna ilişkin haberler, Şili'de devlete ait madencilik şirketi Codelco'nun bakır üretimini yükseltmesi ve Şili'de bakır üretiminin ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre artması bakır fiyatlarını aşağı yönlü etkiledi.  
Enerji emtialarında da geçen hafta pozitif bir seyir izlendi.

Geçen hafta Brent petrol yüzde 3,5, New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğal gaz da yüzde 22,8 arttı.

Çin ekonomisine ilişkin iyimserlik Brent petrol fiyatlarını destekledi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve Uluslararası Enerji Ajansı, son raporlarında, bu yıl küresel petrol talebindeki artış öngörülerini yükseltmiş ve bu artışın önemli bir kısmının Çin'den kaynaklanacağını belirtmişti.

Doğal gaz fiyatları da enerji sektöründe tüketimin artması, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatının yükselmesi ve ticari müşterilerden gelen daha fazla taleple artış kaydetti.

Değerli metallerde sert yükselişler görüldü

Geçen hafta değerli metallerde sert yükselişler yaşandı.

Altın ve gümüşün ons fiyatı geçen hafta yüzde 2,4 değer kazanarak sırasıyla 1.854 ve 21,25 dolara çıktı.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic'in faiz artırım sürecinin yaz mevsiminin ikinci yarısında sonlanabileceğine yönelik ifadeleri altının ons'unu desteklerken, analistler, altın/gümüş rasyosunun 88 seviyelerine kadar yükseldiğini, bu durumun gümüşü daha cazip hale getirebileceğini söyledi.

Paladyum geçen haftayı yüzde 3,5, platin de yüzde 7,6 kazançla tamamladı.

Baz metallerde ise tezgah üstü piyasada bakır yüzde 0,7 ve nikel yüzde 0,2 düşerken, kurşun yüzde 0,8, alüminyum yüzde 3 ve çinko yüzde 1,8 artış kaydetti.

Rus metallerinin ABD depolarına akışını askıya alan Londra Metal Borsası, fiyat dalgalanması riskini en aza indirmek için bu kararın alındığını belirtti.

Çin'de bakıra olan talebin azalmasıyla bakır fiyatları düştü.

Kanadalı First Quantum'un bakır madeniyle alakalı olarak Kanada hükümetiyle anlaşmaya yakın olduğuna ilişkin haberler, Şili'de devlete ait madencilik şirketi Codelco'nun bakır üretimini yükseltmesi ve Şili'de bakır üretiminin ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre artması bakır fiyatlarını aşağı yönlü etkiledi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.