Finlandiya'nın Enerji Tüketimi İlk Çeyrekte Azaldı

DÜNYADAN (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 02.07.2020 - 12:43, Güncelleme: 02.07.2020 - 12:43 2989+ kez okundu.
 

Finlandiya'nın Enerji Tüketimi İlk Çeyrekte Azaldı

Finlandiya'nın 2020 Ocak-Mart aylarında toplam enerji tüketimi 96 terawatt saat olarak gerçekleşti. Elektrik tüketimi 23 terawatt saat (TWh) oldu ve bir önceki yıla göre yüzde dokuz oranında düşüktü.

Finlandiya İstatistik Ofisi ön verilerine göre, 2020 Ocak-Mart  aylarında toplam enerji tüketimi yaklaşık 96  terawatt saat olarak  gerçekleşti. Elektrik tüketimi 23 terawatt saat (TWh) oldu ve bir  önceki yıla göre yüzde dokuz oranında düşüktü. Yakıtların enerji  kullanımından kaynaklanan karbondioksit emisyonları yıllık bazda yüzde 15 azaldı. Toplam enerji tüketimindeki düşüşün en önemli nedeni bu yılın sıcak  başlangıcı olarak belirtildi.   Tüm yakıtların tüketimi yılın ilk çeyreğinde düştü. Kömür ve doğalgaz  tüketimi bir önceki yıla göre yüzde 23 ve 24 azaldı.   Petrol tüketimi yüzde altı azaldı, bu da özellikle sıvı yakıt  satışlarında görüldü. Koronavirüs salgını nedeniyle Mart ayında  yürürlüğe giren trafik kısıtlamaları nedeniyle daha az sıvı yakıt  tüketildi. Orman endüstrisi faaliyetlerinin Ocak ve Şubat ayında  durması, odun yakıt tüketiminde yüzde 19'luk düşüşe katkıda bulundu.   Turba tüketimi bir yıl öncesine göre yüzde 23 daha düşük  gerçekleşti. Sıcak havaya ek olarak, elektrik tüketimindeki düşüş imalattaki  düşük elektrik tüketiminden de etkilendi. Orman endüstrisinin durması  ve geçenyılın sonunda kapanan kağıt makineleri, imalatta elektrik  talebini zayıflattı.   Yağışlı ve rüzgarlı hava yenilenebilir elektrik üretimi için  elverişli koşullar yarattı. Hidroelektrik ve rüzgar enerjisi üretimi bir önceki yıla göre  yüzde 54 ve 44 arttı. Ocak ayında Finlandiya'da rüzgar enerjisi  üretiminde rekor kırıldı.   Ocak ayında Finlandiya'da rüzgar enerjisi üretiminde rekor  kırıldı. Ocak ayının ilk haftasında, rüzgar elektriğinin Finlandiya'nın elektrik üretimindeki payı yüzde 22ye yükseldi.   Yerli hidro ve rüzgar enerjisinin artan üretimi sonucunda, bir  önceki yıla göre daha az elektrik ithal edildi. Net elektrik ithalatı  bir önceki yıla göre yüzde 33 azaldı.   Ocak-Mart aylarında, çeşitli enerji ürünleri Finlandiya'ya bir  önceki yıla göre yüzde 22 daha azalarak 2,1 milyar Avro değerinde  ithal edilmiş oldu. Enerji ürünlerinin çoğu ithalat değerinin payı  yüzde 60 olan Rusya'dan ithal edildi. Finlandiya'dan enerji ürünleri  ihracatı bir milyar avro olarak gerçekleşti.  İhracatın değeri bir  önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26 azaldı.
Finlandiya'nın 2020 Ocak-Mart aylarında toplam enerji tüketimi 96 terawatt saat olarak gerçekleşti. Elektrik tüketimi 23 terawatt saat (TWh) oldu ve bir önceki yıla göre yüzde dokuz oranında düşüktü.

Finlandiya İstatistik Ofisi ön verilerine göre, 2020 Ocak-Mart  aylarında toplam enerji tüketimi yaklaşık 96  terawatt saat olarak  gerçekleşti. Elektrik tüketimi 23 terawatt saat (TWh) oldu ve bir  önceki yıla göre yüzde dokuz oranında düşüktü. Yakıtların enerji  kullanımından kaynaklanan karbondioksit emisyonları yıllık bazda yüzde 15 azaldı. Toplam enerji tüketimindeki düşüşün en önemli nedeni bu yılın sıcak  başlangıcı olarak belirtildi.

 

Tüm yakıtların tüketimi yılın ilk çeyreğinde düştü. Kömür ve doğalgaz  tüketimi bir önceki yıla göre yüzde 23 ve 24 azaldı.

 

Petrol tüketimi yüzde altı azaldı, bu da özellikle sıvı yakıt  satışlarında görüldü. Koronavirüs salgını nedeniyle Mart ayında  yürürlüğe giren trafik kısıtlamaları nedeniyle daha az sıvı yakıt  tüketildi. Orman endüstrisi faaliyetlerinin Ocak ve Şubat ayında  durması, odun yakıt tüketiminde yüzde 19'luk düşüşe katkıda bulundu.

 

Turba tüketimi bir yıl öncesine göre yüzde 23 daha düşük  gerçekleşti. Sıcak havaya ek olarak, elektrik tüketimindeki düşüş imalattaki  düşük elektrik tüketiminden de etkilendi. Orman endüstrisinin durması  ve geçenyılın sonunda kapanan kağıt makineleri, imalatta elektrik  talebini zayıflattı.

 

Yağışlı ve rüzgarlı hava yenilenebilir elektrik üretimi için  elverişli koşullar yarattı. Hidroelektrik ve rüzgar enerjisi üretimi bir önceki yıla göre  yüzde 54 ve 44 arttı. Ocak ayında Finlandiya'da rüzgar enerjisi  üretiminde rekor kırıldı.

 

Ocak ayında Finlandiya'da rüzgar enerjisi üretiminde rekor  kırıldı. Ocak ayının ilk haftasında, rüzgar elektriğinin Finlandiya'nın elektrik üretimindeki payı yüzde 22ye yükseldi.

 

Yerli hidro ve rüzgar enerjisinin artan üretimi sonucunda, bir  önceki yıla göre daha az elektrik ithal edildi. Net elektrik ithalatı  bir önceki yıla göre yüzde 33 azaldı.

 

Ocak-Mart aylarında, çeşitli enerji ürünleri Finlandiya'ya bir  önceki yıla göre yüzde 22 daha azalarak 2,1 milyar Avro değerinde  ithal edilmiş oldu. Enerji ürünlerinin çoğu ithalat değerinin payı  yüzde 60 olan Rusya'dan ithal edildi. Finlandiya'dan enerji ürünleri  ihracatı bir milyar avro olarak gerçekleşti.  İhracatın değeri bir  önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26 azaldı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.