Geçen Hafta Enerji Grubunda Karışık Bir Seyir İzlendi

GÜNCEL 15.01.2024 - 11:37, Güncelleme: 15.01.2024 - 11:37 3153+ kez okundu.
 

Geçen Hafta Enerji Grubunda Karışık Bir Seyir İzlendi

Jeopolitik risklere karşın Brent petrol geçen hafta yüzde 0,7 değer kaybetti. New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğal gaz ise yüzde 15,1 artış kaydetti.

ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) dünyanın en çok petrol tüketen ülkesi ABD'de stokların 1,3 milyon varil artışla 432,4 milyon varil seviyesine yükseldiğini açıkladı. Piyasa beklentisi, stokların 1,2 milyon varil azalacağı yönündeydi. Stoklarda beklentinin aksine artış olması ülkede talebin düştüğüne işaret ederek Brent petrol fiyatlarının düşmesine neden oldu. Suudi Arabistan milli petrol şirketi Saudi Aramco'nun şubat ayı resmi satış fiyatlarını düşürmesi de Brent petrol fiyatlarının azalmasına neden olan başka bir faktör olarak öne çıktı. Saudi Aramco, Asya'ya yönelik ihracat kalemlerinin amiral gemisi Arab Light da dahil olmak üzere tüm bölgelerde şubat ayı resmi satış fiyatlarını varil başına 1,5 ila 2 dolar arasında düşürmüştü. Söz konusu indirimin son 13 ayın en büyük indirimi olduğu belirtilmişti. Hava sıcaklıklarının aşırı düşmesiyle doğal gaz talebinin rekor seviyelere çıkabileceğine dair beklentiler güçlendi ve bu da doğal gaz fiyatlarında sert yükselişe yol açtı. Petrol sahası hizmetleri şirketi Baker Hughes'un verilerine göre ABD'de doğal gaz sondaj kulesi sayısı 6-12 Ocak haftasında 1 düşerek 117 oldu. Analistler, doğal gaz sondaj kulesi sayısındaki düşüşün de arza yönelik sıkıntıları meydana getirebileceğini söyledi.
Jeopolitik risklere karşın Brent petrol geçen hafta yüzde 0,7 değer kaybetti. New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğal gaz ise yüzde 15,1 artış kaydetti.

ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) dünyanın en çok petrol tüketen ülkesi ABD'de stokların 1,3 milyon varil artışla 432,4 milyon varil seviyesine yükseldiğini açıkladı. Piyasa beklentisi, stokların 1,2 milyon varil azalacağı yönündeydi. Stoklarda beklentinin aksine artış olması ülkede talebin düştüğüne işaret ederek Brent petrol fiyatlarının düşmesine neden oldu.

Suudi Arabistan milli petrol şirketi Saudi Aramco'nun şubat ayı resmi satış fiyatlarını düşürmesi de Brent petrol fiyatlarının azalmasına neden olan başka bir faktör olarak öne çıktı.

Saudi Aramco, Asya'ya yönelik ihracat kalemlerinin amiral gemisi Arab Light da dahil olmak üzere tüm bölgelerde şubat ayı resmi satış fiyatlarını varil başına 1,5 ila 2 dolar arasında düşürmüştü. Söz konusu indirimin son 13 ayın en büyük indirimi olduğu belirtilmişti.

Hava sıcaklıklarının aşırı düşmesiyle doğal gaz talebinin rekor seviyelere çıkabileceğine dair beklentiler güçlendi ve bu da doğal gaz fiyatlarında sert yükselişe yol açtı.

Petrol sahası hizmetleri şirketi Baker Hughes'un verilerine göre ABD'de doğal gaz sondaj kulesi sayısı 6-12 Ocak haftasında 1 düşerek 117 oldu. Analistler, doğal gaz sondaj kulesi sayısındaki düşüşün de arza yönelik sıkıntıları meydana getirebileceğini söyledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.