IEA, Dünya 'İlk Gerçek Küresel Enerji Krizini' Yaşıyor

GÜNCEL 25.10.2022 - 10:39, Güncelleme: 25.10.2022 - 10:47 1368+ kez okundu.
 

IEA, Dünya 'İlk Gerçek Küresel Enerji Krizini' Yaşıyor

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) başkanı Salı günü yaptığı açıklamada, dünya çapında sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) pazarlarının sıkılaşması ve arzı kesen büyük petrol üreticilerinin dünyayı “ilk gerçek küresel enerji krizinin” ortasına koyduğunu söyledi.

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, Ukrayna krizi nedeniyle Avrupa'ya LNG ihracatının artması ve Çin yakıt iştahında potansiyel bir toparlanmanın gelecek yıl 20 milyar metreküp yeni LNG kapasitesinin piyasaya gelecek olmasına rağmen arzda sıkışıklığa yol açacağını vurguladı. Singapur Uluslararası Enerji Haftası'nda konuşan Birol, OPEC+'nın üretimi günlük 2 milyon varil/gün kısma kararının IEA'nın küresel petrol talebinin bu yıl 2 milyon varil/güne yakın artacağını öngördüğü bir dönemde "riskli" bir karar olduğunu da savundu.  Birol, "Bu karar riskli, çünkü dünya genelinde bir çok ekonomi bir resesyonun kıyısında ve eğer küresel bir resesyondan bahsediyorsak bana göre bu üretim kısıntısı kararı gerçetten talihsizlik" dedi.  Ancak Birol, cari enerji krizinin temiz enerji kaynaklarının kullanımının hızlandırılması, sürdürülebilir ve güvenli enerji sistemi oluşturulması için tarihi bir dönüm noktası olabileceğini de vurguladı.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) başkanı Salı günü yaptığı açıklamada, dünya çapında sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) pazarlarının sıkılaşması ve arzı kesen büyük petrol üreticilerinin dünyayı “ilk gerçek küresel enerji krizinin” ortasına koyduğunu söyledi.

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, Ukrayna krizi nedeniyle Avrupa'ya LNG ihracatının artması ve Çin yakıt iştahında potansiyel bir toparlanmanın gelecek yıl 20 milyar metreküp yeni LNG kapasitesinin piyasaya gelecek olmasına rağmen arzda sıkışıklığa yol açacağını vurguladı.

Singapur Uluslararası Enerji Haftası'nda konuşan Birol, OPEC+'nın üretimi günlük 2 milyon varil/gün kısma kararının IEA'nın küresel petrol talebinin bu yıl 2 milyon varil/güne yakın artacağını öngördüğü bir dönemde "riskli" bir karar olduğunu da savundu. 

Birol, "Bu karar riskli, çünkü dünya genelinde bir çok ekonomi bir resesyonun kıyısında ve eğer küresel bir resesyondan bahsediyorsak bana göre bu üretim kısıntısı kararı gerçetten talihsizlik" dedi. 

Ancak Birol, cari enerji krizinin temiz enerji kaynaklarının kullanımının hızlandırılması, sürdürülebilir ve güvenli enerji sistemi oluşturulması için tarihi bir dönüm noktası olabileceğini de vurguladı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.