IEA “Geleneksel Enerji Sektöründe Kadın Çalışan Oranı Yüzde 25'te Kalıyor”

GÜNCEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 24.10.2019 - 14:47, Güncelleme: 24.10.2019 - 14:47 2747+ kez okundu.
 

IEA “Geleneksel Enerji Sektöründe Kadın Çalışan Oranı Yüzde 25'te Kalıyor”

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC), Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu (CGFT) ve Hello Tomorrow Türkiye'nin düzenlediği "Temiz Enerji, Bilim ve Teknolojide Kadın Liderler" konulu uluslararası konferans İstanbul'da gerçekleştirildi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Dr. Fatih Birol, Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC), Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu (CGFT) ve Hello Tomorrow Türkiye'nin düzenlediği "Temiz Enerji, Bilim ve Teknolojide Kadın Liderler" konferansının açılışında video mesajıyla katılımcılara  seslendi. Dr. Fatih Birol, 4 yıl önce IEA Başkanı olarak seçildiğinde  başlattığı modernizasyon stratejisinde enerji sektöründe cinsiyet  eşitliğini destekleme konusunun da ilk sırada yer alan üç konudan biri  olduğunu belirterek, "Bugün tüm küresel işgücüne bakıldığı zaman kadınların temsilinin yüzde 49 olduğunu görüyoruz. Ancak geleneksel enerjiye bakıldığında  kadınların oranı yüzde 25'te kalıyor. Yenilebilir enerjide bu oranın çok  daha yüksek olduğu düşünülebilir ancak orada da sadece 3'te 1 olduğunu  görüyoruz. Yönetim pozisyonlarına bakıldığında kadınların katılımına  ilişkin sayılar bu oranlardan bile daha düşük. IEA olarak  modernizasyon stratejimiz doğrultusunda bu konuya eğildik ve 4 yılda  kadın çalışan sayısının arttığını görüyoruz. Özellikle yönetim  kademesinde büyük bir artış oldu. Kadın liderlerin rolünün çok daha  arttığını görüyoruz. Bu yöndeki gayretlerimiz sadece adil çalışma  koşulları için değil. Aynı zamanda kadınların sonuçları ve karar verme  süreçlerini daha iyi etkilediğini görüyoruz.   Uluslararası Enerji Ajansı'nın uluslararası bir cinsiyet eşitliği  ile ilgili özel bir program başlattığını da belirten Dr. Fatih Birol, "Çeşitli ülkelerin de desteklediği bu program ile yıl bazında enerji  sektöründeki kadınların istihdam oranlarını izleyerek cinsiyet  eşitliğini savunuyoruz" dedi.    Konferansta konuşan Enerji Geleceği Girişimi Kurucusu (Energy Futures Initiative) ve ABD Enerji Bakanı Eski Baş Danışmanı Melanie Kenderdine, konferansta "Kadınların Enerji Sektöründeki Yerini Neden Yükseltmeliyiz" başlıklı bir sunum yaptı. Melanie Kenderdine, "Liderler arasındaki kadınların oranı enerji sektöründe sadece  yüzde 17. Bu oran otomotiv, ulaşım, endüstriyel üretim ve altyapıda daha  düşük. Halbuki istatistiklere göre kadınların daha fazla liderlik  pozisyonunda çalıştığı şirketlerde daha iyi finansal performans  sağlanıyor" diye konuştu.    Aynı pozisyonda çalışan kadın ve erkeğin aldıkları maaşlar  arasındaki farka da dikkat çeken, Melanie Kenderdine, "OECD ülkeleri  arasında cinsiyet arası maaş farklılıkları Güney Kore'de yüzde 36.6, Türkiye yüzde 20.1, ABD'de yüzde 17.9, Yeni Zelanda'da da yüzde 5.6" dedi.   
Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC), Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu (CGFT) ve Hello Tomorrow Türkiye'nin düzenlediği "Temiz Enerji, Bilim ve Teknolojide Kadın Liderler" konulu uluslararası konferans İstanbul'da gerçekleştirildi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Dr. Fatih Birol, Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC), Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu (CGFT) ve Hello Tomorrow Türkiye'nin düzenlediği "Temiz Enerji, Bilim ve Teknolojide Kadın Liderler" konferansının açılışında video mesajıyla katılımcılara  seslendi.

Dr. Fatih Birol, 4 yıl önce IEA Başkanı olarak seçildiğinde  başlattığı modernizasyon stratejisinde enerji sektöründe cinsiyet  eşitliğini destekleme konusunun da ilk sırada yer alan üç konudan biri  olduğunu belirterek, "Bugün tüm küresel işgücüne bakıldığı zaman kadınların temsilinin yüzde 49 olduğunu görüyoruz. Ancak geleneksel enerjiye bakıldığında  kadınların oranı yüzde 25'te kalıyor. Yenilebilir enerjide bu oranın çok  daha yüksek olduğu düşünülebilir ancak orada da sadece 3'te 1 olduğunu  görüyoruz. Yönetim pozisyonlarına bakıldığında kadınların katılımına  ilişkin sayılar bu oranlardan bile daha düşük. IEA olarak  modernizasyon stratejimiz doğrultusunda bu konuya eğildik ve 4 yılda  kadın çalışan sayısının arttığını görüyoruz. Özellikle yönetim  kademesinde büyük bir artış oldu. Kadın liderlerin rolünün çok daha  arttığını görüyoruz. Bu yöndeki gayretlerimiz sadece adil çalışma  koşulları için değil. Aynı zamanda kadınların sonuçları ve karar verme  süreçlerini daha iyi etkilediğini görüyoruz.

 

Uluslararası Enerji Ajansı'nın uluslararası bir cinsiyet eşitliği  ile ilgili özel bir program başlattığını da belirten Dr. Fatih Birol, "Çeşitli ülkelerin de desteklediği bu program ile yıl bazında enerji  sektöründeki kadınların istihdam oranlarını izleyerek cinsiyet  eşitliğini savunuyoruz" dedi. 

 

Konferansta konuşan Enerji Geleceği Girişimi Kurucusu (Energy Futures Initiative) ve ABD Enerji Bakanı Eski Baş Danışmanı Melanie Kenderdine, konferansta "Kadınların Enerji Sektöründeki Yerini Neden Yükseltmeliyiz" başlıklı bir sunum yaptı. Melanie Kenderdine, "Liderler arasındaki kadınların oranı enerji sektöründe sadece  yüzde 17. Bu oran otomotiv, ulaşım, endüstriyel üretim ve altyapıda daha  düşük. Halbuki istatistiklere göre kadınların daha fazla liderlik  pozisyonunda çalıştığı şirketlerde daha iyi finansal performans  sağlanıyor" diye konuştu. 

 

Aynı pozisyonda çalışan kadın ve erkeğin aldıkları maaşlar  arasındaki farka da dikkat çeken, Melanie Kenderdine, "OECD ülkeleri  arasında cinsiyet arası maaş farklılıkları Güney Kore'de yüzde 36.6, Türkiye yüzde 20.1, ABD'de yüzde 17.9, Yeni Zelanda'da da yüzde 5.6" dedi. 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.