Irak ve İran, Doğal Gaz Krizini Sonlandırmak İçin Anlaşma İmzaladı

GÜNCEL 12.07.2023 - 12:17, Güncelleme: 12.07.2023 - 12:17 5589+ kez okundu.
 

Irak ve İran, Doğal Gaz Krizini Sonlandırmak İçin Anlaşma İmzaladı

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Irak ve İran'ın, İran'dan gelen doğal gazın tedarikine ilişkin krizi sonlandırmak üzere bir anlaşma imzaladığını duyurdu. Anlaşma, Irak'ın elektrik üretimini destekleme amaçlıyor. Irak, İran doğal gazı karşılığında petrol sağlayacak.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Irak ve İran’ın, İran’dan gelen doğal gazın tedarikine ilişkin krizi sonlandırmak üzere bir anlaşma imzaladığını duyurdu. Anlaşma, Irak’ın elektrik üretimini destekleme amaçlıyor. Irak’ın resmi televizyon kanalı Iraqiya’da Salı günü yayımlanan konuşmasında es-Sudani, iki ülkenin vardığı anlaşma kapsamında Irak’ın doğal gaz karşılığında İran’a petrol sağlayacağını söyledi. Irak Başbakanı, “İran doğal gazının tedariki yeniden başladı. Arz miktarı bu akşamdan itibaren 10 milyon metreküp pompanlamasıyla artacak ve tedarik miktarı önceki seviyelere ulaşacak” diye konuştu. Es-Sudani, İran’la doğalgaz krizinin İran’a yönelik ABD yaptırımları yüzünden ortaya çıktığını çünkü Irak yönetiminin ithal edilen İran doğal gazı için fon transferi gerçekleştirilemediğini ve bunun sonucunda İran’ın doğal gaz tedarikini yüzde 50’den fazla azaltmak zorunda kaldığını dile getirdi. Bununla birlikte es-Sudani, Irak’ın iki yıl içinde elektrik santralleri için doğal gaz ithal etme ihtiyacının ortadan kalkacağını söyledi. Başbakan es-Sudani bunun Irak’taki mevcut doğal gaz üretim projelerinin yanı sıra Fransız TotalEnergies şirketiyle yapılan doğalgaz üretimi anlaşmaları ve güneydeki Basra vilayetindeki diğer projeler sayesinde gerçekleşeceğini sözlerine ekledi. Irak, ülke genelindeki elektrik santrallerini beslemek için İran’dan gaz ithal ediyor. İran ise Irak’ın birikmiş borçları nedeniyle zaman zaman gaz arzını azaltıyor.
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Irak ve İran'ın, İran'dan gelen doğal gazın tedarikine ilişkin krizi sonlandırmak üzere bir anlaşma imzaladığını duyurdu. Anlaşma, Irak'ın elektrik üretimini destekleme amaçlıyor. Irak, İran doğal gazı karşılığında petrol sağlayacak.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Irak ve İran’ın, İran’dan gelen doğal gazın tedarikine ilişkin krizi sonlandırmak üzere bir anlaşma imzaladığını duyurdu. Anlaşma, Irak’ın elektrik üretimini destekleme amaçlıyor.

Irak’ın resmi televizyon kanalı Iraqiya’da Salı günü yayımlanan konuşmasında es-Sudani, iki ülkenin vardığı anlaşma kapsamında Irak’ın doğal gaz karşılığında İran’a petrol sağlayacağını söyledi.

Irak Başbakanı, “İran doğal gazının tedariki yeniden başladı. Arz miktarı bu akşamdan itibaren 10 milyon metreküp pompanlamasıyla artacak ve tedarik miktarı önceki seviyelere ulaşacak” diye konuştu.

Es-Sudani, İran’la doğalgaz krizinin İran’a yönelik ABD yaptırımları yüzünden ortaya çıktığını çünkü Irak yönetiminin ithal edilen İran doğal gazı için fon transferi gerçekleştirilemediğini ve bunun sonucunda İran’ın doğal gaz tedarikini yüzde 50’den fazla azaltmak zorunda kaldığını dile getirdi.

Bununla birlikte es-Sudani, Irak’ın iki yıl içinde elektrik santralleri için doğal gaz ithal etme ihtiyacının ortadan kalkacağını söyledi. Başbakan es-Sudani bunun Irak’taki mevcut doğal gaz üretim projelerinin yanı sıra Fransız TotalEnergies şirketiyle yapılan doğalgaz üretimi anlaşmaları ve güneydeki Basra vilayetindeki diğer projeler sayesinde gerçekleşeceğini sözlerine ekledi.

Irak, ülke genelindeki elektrik santrallerini beslemek için İran’dan gaz ithal ediyor. İran ise Irak’ın birikmiş borçları nedeniyle zaman zaman gaz arzını azaltıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.