İzmir Doğalgaz’dan, Doğalgaz Kullanıcılarına Uyarı

ŞİRKET 07.11.2023 - 09:06, Güncelleme: 07.11.2023 - 09:10 2140+ kez okundu.
 

İzmir Doğalgaz’dan, Doğalgaz Kullanıcılarına Uyarı

Doğalgaz, abonelerini güvenli doğalgaz kullanımı konusunda uyarmaya devam ediyor.

Doğalgaz kokusuz bir gazdır Doğalgaz; olası kaçağın kolayca anlaşılabilmesi için çürük sarımsak kokusuna benzer bir koku ile kokulandırılır. Doğalgaz zehirli değildir ve solunduğunda zehirleyici etkisi yoktur. Ancak uygun şekilde ve şartlarda yakılmadığında tüm yakıtlarda olduğu gibi baca gazında CO (Karbonmonoksit) oluşur. Bu gaz etkin bir zehirleyici gaz olup, tüm yakıt türlerinin yakılmasında CO oluşumunu engellemek için uygun baca ve havalandırma şartlarını sağlamak gerekir. Havalandırma menfezlerini kapatmayınız İzmir Doğalgaz’dan yapılan açıklamada yakıcı cihazların bulunduğu ortamda havalandırma menfezlerinin hiçbir mevsim koşullarında kapatılmaması gerektiği belirtildi. Yapılan periyodik kontrollerde bu durumla sıklıkla karşılaşıldığının belirtildiği açıklamada, doğalgazın havadan hafif olduğu, kaçak olması durumunda yukarıya yükseldiği ve bu menfezlerden tahliye olduğu belirtildi. Soğuk başta olmak üzere bazı nedenlerle kapatılması durumunda doğalgazın içeride birikerek risk oluşturabileceği ifade edildi. Koku Hissedildiğinde neler yapılmalı! Öncelikle panik yapılmayarak sakin olunmalı. Kapı ve pencereler açılarak, ortam havalandırılmalı. Daire girişinde bulunan sayaç giriş vanası kapatılmalı. Doğal gaz içermeyen bir yerden 7 gün 24 saat hizmet veren “Doğalgaz Acil Müdahale 187” ihbar hattı aranmalı. Kibrit, çakmak gibi açık alev kaynakları kullanılmamalı, kullananlar uyarılmalı. Elektrikli cihazlar açılmamalı, açık olanlar kapatılmamalı veya fişlerinden çekilmemeli. Elektrik düğmeleri ve kapı zilleri kullanılmamalı. Arızaya bireysel müdahalede bulunulmamalı. Ev ve cep telefonları kullanılmamalı. Doğalgaz Acil Müdahale ekibinin gelmesi beklenmeli. Ev, apartman ya da iş yerinde bulunan insanların tahliyesi Acil Müdahale 187 operatörlerinin talimatları doğrultusunda sağlanmalı, girişler engellenmeli. Doğalgaz 187 Hattı arandığında nelere dikkat edilmeli! Doğal Gaz Acil Müdahale 187 hattının sadece can ve mal güvenliği içeren acil durumlarda aranması gerektiğinin belirtildiği açıklamada şu bilgilere yer verildi: Acil müdahale hattı gereksiz yere aranmamalı, İhbar anlaşılır bir dilde, sakince aktarılmalı ve panik yapılmamalı. Ad, soyad ve telefon numarası eksiksiz olarak yazdırılmalı, adres bilgilerinin doğru ve tam olarak verilmesi acil müdahale ekiplerinin adrese hızlı bir şekilde ulaşmasında önemli rol oynayacaktır. İhbar konusu net bir şekilde söylenmeli veya tarif edilmeli. İhbar verilen yerin adresi (mahalle, cadde ve sokak) anlaşılır bir şekilde bildirilmeli. İhbar mahalli mümkün olabildiğince bilinen bir yere göre tarif edilmeli.  
Doğalgaz, abonelerini güvenli doğalgaz kullanımı konusunda uyarmaya devam ediyor.

Doğalgaz kokusuz bir gazdır

Doğalgaz; olası kaçağın kolayca anlaşılabilmesi için çürük sarımsak kokusuna benzer bir koku ile kokulandırılır. Doğalgaz zehirli değildir ve solunduğunda zehirleyici etkisi yoktur. Ancak uygun şekilde ve şartlarda yakılmadığında tüm yakıtlarda olduğu gibi baca gazında CO (Karbonmonoksit) oluşur. Bu gaz etkin bir zehirleyici gaz olup, tüm yakıt türlerinin yakılmasında CO oluşumunu engellemek için uygun baca ve havalandırma şartlarını sağlamak gerekir.

Havalandırma menfezlerini kapatmayınız

İzmir Doğalgaz’dan yapılan açıklamada yakıcı cihazların bulunduğu ortamda havalandırma menfezlerinin hiçbir mevsim koşullarında kapatılmaması gerektiği belirtildi. Yapılan periyodik kontrollerde bu durumla sıklıkla karşılaşıldığının belirtildiği açıklamada, doğalgazın havadan hafif olduğu, kaçak olması durumunda yukarıya yükseldiği ve bu menfezlerden tahliye olduğu belirtildi. Soğuk başta olmak üzere bazı nedenlerle kapatılması durumunda doğalgazın içeride birikerek risk oluşturabileceği ifade edildi.

Koku Hissedildiğinde neler yapılmalı!

Öncelikle panik yapılmayarak sakin olunmalı. Kapı ve pencereler açılarak, ortam havalandırılmalı. Daire girişinde bulunan sayaç giriş vanası kapatılmalı. Doğal gaz içermeyen bir yerden 7 gün 24 saat hizmet veren “Doğalgaz Acil Müdahale 187” ihbar hattı aranmalı. Kibrit, çakmak gibi açık alev kaynakları kullanılmamalı, kullananlar uyarılmalı. Elektrikli cihazlar açılmamalı, açık olanlar kapatılmamalı veya fişlerinden çekilmemeli. Elektrik düğmeleri ve kapı zilleri kullanılmamalı. Arızaya bireysel müdahalede bulunulmamalı. Ev ve cep telefonları kullanılmamalı. Doğalgaz Acil Müdahale ekibinin gelmesi beklenmeli. Ev, apartman ya da iş yerinde bulunan insanların tahliyesi Acil Müdahale 187 operatörlerinin talimatları doğrultusunda sağlanmalı, girişler engellenmeli.

Doğalgaz 187 Hattı arandığında nelere dikkat edilmeli!

Doğal Gaz Acil Müdahale 187 hattının sadece can ve mal güvenliği içeren acil durumlarda aranması gerektiğinin belirtildiği açıklamada şu bilgilere yer verildi: Acil müdahale hattı gereksiz yere aranmamalı, İhbar anlaşılır bir dilde, sakince aktarılmalı ve panik yapılmamalı. Ad, soyad ve telefon numarası eksiksiz olarak yazdırılmalı, adres bilgilerinin doğru ve tam olarak verilmesi acil müdahale ekiplerinin adrese hızlı bir şekilde ulaşmasında önemli rol oynayacaktır. İhbar konusu net bir şekilde söylenmeli veya tarif edilmeli. İhbar verilen yerin adresi (mahalle, cadde ve sokak) anlaşılır bir şekilde bildirilmeli. İhbar mahalli mümkün olabildiğince bilinen bir yere göre tarif edilmeli.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.