Jeotermalin çevreye verdiği zarar ortadan kalkıyor

GÜNCEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 25.05.2019 - 20:08, Güncelleme: 25.05.2019 - 20:08 2578+ kez okundu.
 

Jeotermalin çevreye verdiği zarar ortadan kalkıyor

Aydın'ın Köşk ilçesinde bulunan 5 ayrı DORA Jeotermal Elektrik Santrali'nde (JES) 70 megavat kapasiteli enerji üretimi gerçekleştiren MB Holding, sektörde bir ilke imza attı.

JES'lerin çevreye duyarlı bir şekilde işletilmesi için firma tarafından jeotermal üretim kuyusu test çalışmalarına başladı. Çalışmaları yerinde inceleyen MB Holding A.Ş.-Menderes Geothermal Elektrik Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı, İnşaat Yüksek Mühendisi Muharrem Balat, kuracakları yeni sistem ile jeotermal çevreye olan etkisinin sıfıra ineceğini söyledi. Yenilenebilirlik vasfı kaybolmamalı Dora JES tesislerine bu günlerde bağlanması planlanan yedek üretim kuyusunun üretim testi çalışmaları için sahada mevcut diğer bir gözlem kuyusuna boru hattı bağlantısı yapıldığını ve pompa istasyonu kurulduğunu ifade eden Balat, “Bilindiği üzere jeotermal akışkanın elde edildiği kuyuların üretime açıldığı ilk günkü gibi yüksek verimlilikte ve jeotermal sahaların yenilenebilirlik vasfını kaybettirmeden işletilmesi gerekir. Yüzde 100 reenjeksiyon uygulaması yapılmadan jeotermal saha ve rezerv yönetimi kesinlikle kabul edilemez. Aksine yapılacak rezervuar yönetimi ülke jeotermal kaynaklarımızın yenilenebilirlik vasfını kaybettirecektir. Bu durum da milli enerji kaynağımızın yok olmasına neden olacaktır. Doğal güzellikleri yanı sıra jeotermal kaynaklar açısından da büyük bir zenginliğe sahip olan Köşk İlçemizdeki DORA JES tesislerinde bilinçli ve çevreye duyarlı bir şekilde üretim kuyusu test çalışmaları yapılmakta. Bu test çalışması için jeotermal akışkan isale hattı, jeotermal akışkan biriktirme havuzu ve üretilecek akışkanın kuyuya geri basılması için pompa istasyonu kuruldu. Kuyudan üretilen bir litre jeotermal akışkanı rezervin korunması adına rezervuara enjekte etmeyi tercih ediyoruz. Jeotermal kaynağın sürdürülebilirliğini sağlamak ve çevreyi korumak adına imkânlar dâhilinde şartlar sonuna kadar zorlanarak bu örnek proje hayata geçirdik. Burada yapılan test çalışması ek yatırımının ve test operasyonunun maliyetli olması Şirketimiz açısından ikinci planda" dedi.
Aydın'ın Köşk ilçesinde bulunan 5 ayrı DORA Jeotermal Elektrik Santrali'nde (JES) 70 megavat kapasiteli enerji üretimi gerçekleştiren MB Holding, sektörde bir ilke imza attı.

JES'lerin çevreye duyarlı bir şekilde işletilmesi için firma tarafından jeotermal üretim kuyusu test çalışmalarına başladı. Çalışmaları yerinde inceleyen MB Holding A.Ş.-Menderes Geothermal Elektrik Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı, İnşaat Yüksek Mühendisi Muharrem Balat, kuracakları yeni sistem ile jeotermal çevreye olan etkisinin sıfıra ineceğini söyledi.

Yenilenebilirlik vasfı kaybolmamalı

Dora JES tesislerine bu günlerde bağlanması planlanan yedek üretim kuyusunun üretim testi çalışmaları için sahada mevcut diğer bir gözlem kuyusuna boru hattı bağlantısı yapıldığını ve pompa istasyonu kurulduğunu ifade eden Balat, “Bilindiği üzere jeotermal akışkanın elde edildiği kuyuların üretime açıldığı ilk günkü gibi yüksek verimlilikte ve jeotermal sahaların yenilenebilirlik vasfını kaybettirmeden işletilmesi gerekir. Yüzde 100 reenjeksiyon uygulaması yapılmadan jeotermal saha ve rezerv yönetimi kesinlikle kabul edilemez. Aksine yapılacak rezervuar yönetimi ülke jeotermal kaynaklarımızın yenilenebilirlik vasfını kaybettirecektir. Bu durum da milli enerji kaynağımızın yok olmasına neden olacaktır. Doğal güzellikleri yanı sıra jeotermal kaynaklar açısından da büyük bir zenginliğe sahip olan Köşk İlçemizdeki DORA JES tesislerinde bilinçli ve çevreye duyarlı bir şekilde üretim kuyusu test çalışmaları yapılmakta. Bu test çalışması için jeotermal akışkan isale hattı, jeotermal akışkan biriktirme havuzu ve üretilecek akışkanın kuyuya geri basılması için pompa istasyonu kuruldu. Kuyudan üretilen bir litre jeotermal akışkanı rezervin korunması adına rezervuara enjekte etmeyi tercih ediyoruz. Jeotermal kaynağın sürdürülebilirliğini sağlamak ve çevreyi korumak adına imkânlar dâhilinde şartlar sonuna kadar zorlanarak bu örnek proje hayata geçirdik. Burada yapılan test çalışması ek yatırımının ve test operasyonunun maliyetli olması Şirketimiz açısından ikinci planda" dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.