Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliğinde Değişiklik

GÜNCEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 25.05.2019 - 20:09, Güncelleme: 25.05.2019 - 20:09 2440+ kez okundu.
 

Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliğinde Değişiklik

EPDK tarafından Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.

EPDK tarafından yapılan değişiklik ile üretim tesisinin bağlanacağı mevcut şebekeye olan uzaklığı; kurulu gücü azami 0,499 MW olan tesisler için kuş uçuşu mesafesi beş kilometreden, projelendirmeye esas mesafesi ise altı kilometreden, kurulu gücü 0,5 MW’dan 1 MW’a kadar olan tesisler için kuş uçuşu mesafesi on kilometreden, projelendirmeye esas mesafesi on iki kilometreden fazla olamayacak. Bu fıkra hükmü yerel yönetimler ile yerel yönetimlerin kontrol ilişkisini haiz olduğu tüzel kişiler için uygulanmayacak.  Ayrıca, 23 Mart 2016 tarihinden önce toplulaştırılarak veya tekli de olsa münhasıran lisanssız üretim tesisleri için yapılmış olan ve bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ilgili şebeke işletmecisince devralınmayan, dağıtım tesisi niteliğini haiz tesisler üzerinden üretim tesislerine ve/veya lisanssız üretim tesisiyle ilgili olmayan tüketim tesislerine bağlantı görüşü verilmesi halinde, söz konusu tesislerin ortak kullanım haline gelen kısmı Elektrik Piyasası Bağlantı ve Sistem Kullanım Yönetmeliğinin 37 nci maddesi uyarınca ilgili şebeke işletmecisi tarafından devralınacak. Bağlantı başvurularında yapılan değişiklik ile tarım ve kırsal kalkınma amaçlı 300 kW'ı geçmeyen ile atık su arıtma tesislerinin ihtiyacı için yapılacak projelerin, çeşitli hibe ve kredi programlarından yararlandıkları takdirde, bu hakkın kazanıldığına dair sözleşmenin, bağlantı anlaşmasının imzalanmasının ardından şebeke işletmecisine sunulma süresi 3 aydan 7 aya çıkarıldı. Tarımsal sulama, atık su tesisleri ve kooperatiflerin ve birliklerin yapacağı projeler gibi yönetmeliğin 7. maddesinin 7. ve 8. fıkralarında izin verilen projelerde de uzaklık şartlarının yerel yönetimler ile yerel yönetimlerin kontrol ilişkisini haiz olduğu tüzel kişiler için uygulanmayacağı hükmü getirildi. Yapılan değişiklik ile bir kişiye bir yıl içinde tahsis edilebilecek kapasitenin belirlenmesinde, 10 kW'a kadar olacak projeler hariç tutulacak.  Yapılan düzenleme ile mücbir sebepler ifadesi, ''Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 35 inci maddesinde belirtilen mücbir sebepler'' olarak değiştirildi.  Geçici kabulü yapılmış tesislerin devri için, tesisi devralacak gerçek veya tüzel kişinin, devretmek isteyen kişi ile aynı şekilde kapasite tahsisini sağlayan şartları taşıması gerecek.  Düzenlemede 10 kW’a kadar olan sistemlerin devri için geçici kabulün yapılma şartı olmadığı belirtilirken bununla birlikte tarımsal sulama, kooperatifler, birlikler gibi yönetmeliğin 7. maddesinin 7. ve 8. fıkralarında belirlenen, münhasıran kapasite tahsisi gerçekleştirilenlerin ise tesislerini yalnızca aynı alandaki kişilere devredebilecek.  
EPDK tarafından Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.

EPDK tarafından yapılan değişiklik ile üretim tesisinin bağlanacağı mevcut şebekeye olan uzaklığı; kurulu gücü azami 0,499 MW olan tesisler için kuş uçuşu mesafesi beş kilometreden, projelendirmeye esas mesafesi ise altı kilometreden, kurulu gücü 0,5 MW’dan 1 MW’a kadar olan tesisler için kuş uçuşu mesafesi on kilometreden, projelendirmeye esas mesafesi on iki kilometreden fazla olamayacak. Bu fıkra hükmü yerel yönetimler ile yerel yönetimlerin kontrol ilişkisini haiz olduğu tüzel kişiler için uygulanmayacak. 

Ayrıca, 23 Mart 2016 tarihinden önce toplulaştırılarak veya tekli de olsa münhasıran lisanssız üretim tesisleri için yapılmış olan ve bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ilgili şebeke işletmecisince devralınmayan, dağıtım tesisi niteliğini haiz tesisler üzerinden üretim tesislerine ve/veya lisanssız üretim tesisiyle ilgili olmayan tüketim tesislerine bağlantı görüşü verilmesi halinde, söz konusu tesislerin ortak kullanım haline gelen kısmı Elektrik Piyasası Bağlantı ve Sistem Kullanım Yönetmeliğinin 37 nci maddesi uyarınca ilgili şebeke işletmecisi tarafından devralınacak. Bağlantı başvurularında yapılan değişiklik ile tarım ve kırsal kalkınma amaçlı 300 kW'ı geçmeyen ile atık su arıtma tesislerinin ihtiyacı için yapılacak projelerin, çeşitli hibe ve kredi programlarından yararlandıkları takdirde, bu hakkın kazanıldığına dair sözleşmenin, bağlantı anlaşmasının imzalanmasının ardından şebeke işletmecisine sunulma süresi 3 aydan 7 aya çıkarıldı. Tarımsal sulama, atık su tesisleri ve kooperatiflerin ve birliklerin yapacağı projeler gibi yönetmeliğin 7. maddesinin 7. ve 8. fıkralarında izin verilen projelerde de uzaklık şartlarının yerel yönetimler ile yerel yönetimlerin kontrol ilişkisini haiz olduğu tüzel kişiler için uygulanmayacağı hükmü getirildi. Yapılan değişiklik ile bir kişiye bir yıl içinde tahsis edilebilecek kapasitenin belirlenmesinde, 10 kW'a kadar olacak projeler hariç tutulacak.  Yapılan düzenleme ile mücbir sebepler ifadesi, ''Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 35 inci maddesinde belirtilen mücbir sebepler'' olarak değiştirildi.  Geçici kabulü yapılmış tesislerin devri için, tesisi devralacak gerçek veya tüzel kişinin, devretmek isteyen kişi ile aynı şekilde kapasite tahsisini sağlayan şartları taşıması gerecek.  Düzenlemede 10 kW’a kadar olan sistemlerin devri için geçici kabulün yapılma şartı olmadığı belirtilirken bununla birlikte tarımsal sulama, kooperatifler, birlikler gibi yönetmeliğin 7. maddesinin 7. ve 8. fıkralarında belirlenen, münhasıran kapasite tahsisi gerçekleştirilenlerin ise tesislerini yalnızca aynı alandaki kişilere devredebilecek.  
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.