Madencilik Sonrası Faaliyetler Sempozyumu Düzenlenecek

MADEN 25.03.2024 - 16:23, Güncelleme: 25.03.2024 - 16:28 6410+ kez okundu.
 

Madencilik Sonrası Faaliyetler Sempozyumu Düzenlenecek

Maden Mühendisleri Mesleki Gelişim Derneği tarafından Uluslararası Madencilik Sonrası Faaliyetler Sempozyumunu (IPMS 2024- International Post Mining Symposium) düzenlenecek.

Maden Mühendisleri Mesleki Gelişim Derneği, kurucularından biri olduğu Paris merkezli olarak faaliyet gösteren “Post Mining Network Association” desteği ile; “Uluslararası Madencilik Sonrası Faaliyetler Sempozyumunu (IPMS 2024- International Post Mining Symposium)” 22-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinde düzenlenecek. Madencilik sonrası faaliyetlerin ön plana çıkarılacağı sempozyumun ana konuları; peyzaj ve arazi değerlendirme, endüstriyel miras, atık yönetimi ve sosyo-ekonomik faaliyetler olacak. Sempozyum internet sitesinden yapılan açıklamada “Hepimizin bildiği gibi, madencilik faaliyetlerine olan olumsuz tepkiler, öncelikle çevresel etkilerden kaynaklanmaktadır. Görsel kirlilik tabir edilen ocağın görünümü, atık baraj veya stok sahalarının görüntüsü ve çevreye olabilecek olumsuz etkileri, göze batan ilk olgulardır. Her ne kadar olumsuz örnekler daha çok göze batsa da; ülkemizdeki iyi uygulamaların kamuoyuna anlatılamadığı, bir gerçek olarak karşımızda durmaktadır. Madencilik karşıtlarının ikna edilmesinin, başta zeytinlik, üzüm bağları, ağaçlandırma, lavanta sahaları, peyzaj düzenlemelerini duyurmanın, madencilik karşıtlarında farkındalık yaratmanın, dikkatlerini madencilik sırasındaki ve sonrasındaki iyi uygulamalara çekmenin faydalı olacağı düşünülmektedir. Bunlara ilave olarak, arkeoloji alanlarındaki çalışmalara yapılan katkılarının ortaya konması ve madenciliğin kültür ve sanatla birlikte sunulması ile geniş çevrelere ulaşılacaktır. Gelişmiş ülkelerde, madencilik sırası ve sonrası faaliyet olarak, rehabilitasyon ve arazi ıslahı konuları çözülmüş olduğu; endüstriyel miras, mimari ve alt yapıların değerlendirilmesi, sosyo-ekonomik faaliyetlere, psikososyal desteklere odaklanıldığı görülmektedir. Bu nedenle; sempozyum, Türkiye’de endüstriyel mirasın en iyi uygulamasının olduğu Zonguldak’ta düzenlenmektedir. Sempozyumda, birçok ülkeden katılacak, uzmanlar kendi ülkelerindeki, ülkemizdeki uzmanlarda Türkiye’deki uygulamaları ve mevzuatı anlatma, kendilerini ifade etme imkanı bulacaklardır.”şeklinde ifade edildi. Uluslararası Madencilik sonrası faaliyetler sempozyumu ile ilgili detaylar için tıklayınız  
Maden Mühendisleri Mesleki Gelişim Derneği tarafından Uluslararası Madencilik Sonrası Faaliyetler Sempozyumunu (IPMS 2024- International Post Mining Symposium) düzenlenecek.

Maden Mühendisleri Mesleki Gelişim Derneği, kurucularından biri olduğu Paris merkezli olarak faaliyet gösteren “Post Mining Network Association” desteği ile; “Uluslararası Madencilik Sonrası Faaliyetler Sempozyumunu (IPMS 2024- International Post Mining Symposium)” 22-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinde düzenlenecek.

Madencilik sonrası faaliyetlerin ön plana çıkarılacağı sempozyumun ana konuları; peyzaj ve arazi değerlendirme, endüstriyel miras, atık yönetimi ve sosyo-ekonomik faaliyetler olacak.

Sempozyum internet sitesinden yapılan açıklamada “Hepimizin bildiği gibi, madencilik faaliyetlerine olan olumsuz tepkiler, öncelikle çevresel etkilerden kaynaklanmaktadır. Görsel kirlilik tabir edilen ocağın görünümü, atık baraj veya stok sahalarının görüntüsü ve çevreye olabilecek olumsuz etkileri, göze batan ilk olgulardır.

Her ne kadar olumsuz örnekler daha çok göze batsa da; ülkemizdeki iyi uygulamaların kamuoyuna anlatılamadığı, bir gerçek olarak karşımızda durmaktadır. Madencilik karşıtlarının ikna edilmesinin, başta zeytinlik, üzüm bağları, ağaçlandırma, lavanta sahaları, peyzaj düzenlemelerini duyurmanın, madencilik karşıtlarında farkındalık yaratmanın, dikkatlerini madencilik sırasındaki ve sonrasındaki iyi uygulamalara çekmenin faydalı olacağı düşünülmektedir. Bunlara ilave olarak, arkeoloji alanlarındaki çalışmalara yapılan katkılarının ortaya konması ve madenciliğin kültür ve sanatla birlikte sunulması ile geniş çevrelere ulaşılacaktır.

Gelişmiş ülkelerde, madencilik sırası ve sonrası faaliyet olarak, rehabilitasyon ve arazi ıslahı konuları çözülmüş olduğu; endüstriyel miras, mimari ve alt yapıların değerlendirilmesi, sosyo-ekonomik faaliyetlere, psikososyal desteklere odaklanıldığı görülmektedir.

Bu nedenle; sempozyum, Türkiye’de endüstriyel mirasın en iyi uygulamasının olduğu Zonguldak’ta düzenlenmektedir. Sempozyumda, birçok ülkeden katılacak, uzmanlar kendi ülkelerindeki, ülkemizdeki uzmanlarda Türkiye’deki uygulamaları ve mevzuatı anlatma, kendilerini ifade etme imkanı bulacaklardır.”şeklinde ifade edildi.

Uluslararası Madencilik sonrası faaliyetler sempozyumu ile ilgili detaylar için tıklayınız

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.