Rosatom, Afrika Ülkeleriyle Yeni Projelerin Önünü Açıyor

GÜNCEL 28.07.2023 - 15:21, Güncelleme: 28.07.2023 - 16:29 7259+ kez okundu.
 

Rosatom, Afrika Ülkeleriyle Yeni Projelerin Önünü Açıyor

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom, Afrika ülkelerine Rusya tarafından oluşturulan teknolojik zincirlere dahil olmanın önünün açacak projeler sundu.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Rusya'nın Saint Petersburg kentinde 2. Rusya-Afrika Zirvesi Ekonomik ve İnsani Forumu düzenlendi. Forumda Rosatom, Afrika ülkelerine teknolojik egemenlik verecek ve Rusya tarafından oluşturulan teknolojik zincirlere dahil olmayı kolaylaştıracak projeler tanıttı. Söz konusu projeler, nükleer endüstride çalışacak personel yetiştirme girişimlerinden Afrika kıtası topraklarında işletmelerin kurulmasına kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Foruma katılanlar, gelecek yıllarda somut sonuçların elde edilebileceği öncelikli ekonomik iş birliği alanlarını belirledi. Zirvenin sonunda, Rusya-Afrika iş birliğinin siyaset, güvenlik, ekonomi, bilim ve teknoloji, kültür ve insani yardım alanlarında gelecekte geliştirilmesine yönelik amaç ve hedeflerin onaylandığı bir kapanış bildirgesi kabul edildi. Forum kapsamında düzenlenen "Afrika'nın Kalkınması için Nükleer Teknolojiler" başlıklı genel oturumda konuşan Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev, şu ifadeleri kullandı: "Ne zaman yeni bir ülkeyle çalışmaya başlasak ya da nükleer kulübün bir üyesiyle çalışmalarımızı genişletsek, özel bir güven ilişkisi kurarız. Sonuçta nükleer alanda devletlerarası iş birliği konusu her zaman üst düzey yetkililerin, devlet ve hükümet başkanlarının gündemindedir. Aynı zamanda, iş birliği ancak ülkeler arasında ciddi güven ilişkileri varsa başarılıyla hayata geçirilebilir. Teknolojik egemenliği sağlamak için ortaklarımıza her zaman geniş bir proje yelpazesi sunuyoruz. Buna nükleer tıp, ışınlama merkezleri, araştırma reaktörleri ve rüzgar enerjisi gibi nükleer enerjiye yakın ve ilgili teknolojiler de dahildir. Makine mühendisliği teknolojilerinin de çok büyük bir portföyü var çünkü ürünleri sertifika alacak olan yerel üreticilerle ürün üretimini öğrenmeyi taahhüt ediyoruz."    
Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom, Afrika ülkelerine Rusya tarafından oluşturulan teknolojik zincirlere dahil olmanın önünün açacak projeler sundu.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Rusya'nın Saint Petersburg kentinde 2. Rusya-Afrika Zirvesi Ekonomik ve İnsani Forumu düzenlendi.

Forumda Rosatom, Afrika ülkelerine teknolojik egemenlik verecek ve Rusya tarafından oluşturulan teknolojik zincirlere dahil olmayı kolaylaştıracak projeler tanıttı. Söz konusu projeler, nükleer endüstride çalışacak personel yetiştirme girişimlerinden Afrika kıtası topraklarında işletmelerin kurulmasına kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor.

Foruma katılanlar, gelecek yıllarda somut sonuçların elde edilebileceği öncelikli ekonomik iş birliği alanlarını belirledi. Zirvenin sonunda, Rusya-Afrika iş birliğinin siyaset, güvenlik, ekonomi, bilim ve teknoloji, kültür ve insani yardım alanlarında gelecekte geliştirilmesine yönelik amaç ve hedeflerin onaylandığı bir kapanış bildirgesi kabul edildi.

Forum kapsamında düzenlenen "Afrika'nın Kalkınması için Nükleer Teknolojiler" başlıklı genel oturumda konuşan Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev, şu ifadeleri kullandı:

"Ne zaman yeni bir ülkeyle çalışmaya başlasak ya da nükleer kulübün bir üyesiyle çalışmalarımızı genişletsek, özel bir güven ilişkisi kurarız. Sonuçta nükleer alanda devletlerarası iş birliği konusu her zaman üst düzey yetkililerin, devlet ve hükümet başkanlarının gündemindedir. Aynı zamanda, iş birliği ancak ülkeler arasında ciddi güven ilişkileri varsa başarılıyla hayata geçirilebilir. Teknolojik egemenliği sağlamak için ortaklarımıza her zaman geniş bir proje yelpazesi sunuyoruz. Buna nükleer tıp, ışınlama merkezleri, araştırma reaktörleri ve rüzgar enerjisi gibi nükleer enerjiye yakın ve ilgili teknolojiler de dahildir. Makine mühendisliği teknolojilerinin de çok büyük bir portföyü var çünkü ürünleri sertifika alacak olan yerel üreticilerle ürün üretimini öğrenmeyi taahhüt ediyoruz."

 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.