TürkAkım'a Vergi Muafiyeti

GÜNCEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 25.05.2019 - 20:09, Güncelleme: 25.05.2019 - 20:09 3185+ kez okundu.
 

TürkAkım'a Vergi Muafiyeti

Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya iletecek TürkAkım Projesi için vergi düzenlemesi yapıldı.Konuya ilişkin Maliye Bakanlığı Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

TürkAkım Projesi için vergi düzenlemesi  ile ilgili karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Yayımlanan tebliğde ; deniz bölümü 1,deniz bölümü 2,kara bölümü 1 ve kara bölümü 2 şeklinde dört ana kısma ayrılan inşaat aşaması için farklı vergi düzenlemeleri ve muafiyetleri getirildi. Deniz bölümü 1, TürkAkım gaz boru hattının Rusya Federasyonu kıyılarından başlayarak Karadeniz üzerinden Türkiye Cumhuriyeti'ne doğal gaz teslimi amacıyla inşa edilen bölümünü; Deniz bölümü 2, Türkiye Cumhuriyeti topraklarındaki kara bölümü 2 vasıtasıyla Türkiye Cumhuriyeti'nin komşu ülkelerine doğal gaz nakli için inşa edilen bölümünü; Kara bölümü 1, alım terminalinden Türkiye Cumhuriyeti'nin mevcut gaz iletim sistemi ile bağlantı noktasına kadar uzanan bölümünü; Kara bölümü 2, alım terminalinden başlayarak Türkiye Cumhuriyeti üzerinden Türkiye Cumhuriyeti'nin komşu ülkeleriyle olan sınırına kadar deniz bölümü 2’den gelen gazın naklini sağlamak amacıyla inşa edilen bölümünü oluşturuyor. Buna göre, Kara bölümü 1 hariç olmak üzere, projenin uygulanması ile ilişkili aktivitelere yasal ve ekonomik yardım sağlamak amacıyla:  Türk Tarafı, deniz bölümü şirketine yapılan, mühendislik danışmanlık hizmetleri, inşaat öncesi hizmetleri ve inşaat tesisi işletme hizmetleri, ön tasarım hizmetleri ve tasarım hizmetleri (ön yatırım çalışmaları, tasarım ve mühendislik ve diğer benzeri hizmetler) dahil olmak üzere danışmanlık, hukuk, muhasebat ve mühendislik hizmetlerini katma değer vergisinden istisna tutulması kararlaştırıldı. Ayrıca ilgili madde uyarınca deniz bölümü şirketine yapılan, mühendislik danışmanlık hizmetleri, inşaat öncesi hizmetleri ve inşaat tesisi işletme hizmetleri, ön tasarım hizmetleri ve tasarım hizmetleri (ön yatırım çalışmaları, tasarım ve mühendislik ve diğer benzeri hizmetler) dahil olmak üzere danışmanlık, hukuk, muhasebat ve mühendislik hizmetlerinin KDV’den istisna olmasına karar verildi. Projenin inşaatı için alınan malların ve araçların da vergiden muaf tutulmasına karar verilen tebliğde, kara bölümü 1 hariç olmak üzere, projenin uygulanması için taşıma araçları ve teknik tesislerin (gemiler dahil), boruların, diğer herhangi malzeme ve teknik kaynakların  (teçhizat, bileşenler ve yedek parçalar dahil), Anlaşmada belirtilen yetkili kuruluşlarca Türkçe ve Rusça dillerinde hazırlanan tesis ve teçhizat listesine dayalı olarak ithali KDV’den istisnadır denildi. KDV İade süreci için deniz bölümü şirketi ve kara bölümü 2 şirketi tarafından projenin uygulanmasına yönelik alınan mal ve hizmetlerin bir liste halinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına tebliğde belirtilen kurallara uygun şekilde sunulmasının ardından, standart iade talep dilekçesi ile iade taleplerinde aranan belgelerin tamamlandığı ve iade talebine ilişkin eksikliklerin giderildiği tarihten itibaren 3 ay içerisinde yerine getirileceği belirtildi.  
Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya iletecek TürkAkım Projesi için vergi düzenlemesi yapıldı.Konuya ilişkin Maliye Bakanlığı Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

TürkAkım Projesi için vergi düzenlemesi  ile ilgili karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Yayımlanan tebliğde ; deniz bölümü 1,deniz bölümü 2,kara bölümü 1 ve kara bölümü 2 şeklinde dört ana kısma ayrılan inşaat aşaması için farklı vergi düzenlemeleri ve muafiyetleri getirildi.

Deniz bölümü 1, TürkAkım gaz boru hattının Rusya Federasyonu kıyılarından başlayarak Karadeniz üzerinden Türkiye Cumhuriyeti'ne doğal gaz teslimi amacıyla inşa edilen bölümünü; Deniz bölümü 2, Türkiye Cumhuriyeti topraklarındaki kara bölümü 2 vasıtasıyla Türkiye Cumhuriyeti'nin komşu ülkelerine doğal gaz nakli için inşa edilen bölümünü; Kara bölümü 1, alım terminalinden Türkiye Cumhuriyeti'nin mevcut gaz iletim sistemi ile bağlantı noktasına kadar uzanan bölümünü; Kara bölümü 2, alım terminalinden başlayarak Türkiye Cumhuriyeti üzerinden Türkiye Cumhuriyeti'nin komşu ülkeleriyle olan sınırına kadar deniz bölümü 2’den gelen gazın naklini sağlamak amacıyla inşa edilen bölümünü oluşturuyor. Buna göre, Kara bölümü 1 hariç olmak üzere, projenin uygulanması ile ilişkili aktivitelere yasal ve ekonomik yardım sağlamak amacıyla:  Türk Tarafı, deniz bölümü şirketine yapılan, mühendislik danışmanlık hizmetleri, inşaat öncesi hizmetleri ve inşaat tesisi işletme hizmetleri, ön tasarım hizmetleri ve tasarım hizmetleri (ön yatırım çalışmaları, tasarım ve mühendislik ve diğer benzeri hizmetler) dahil olmak üzere danışmanlık, hukuk, muhasebat ve mühendislik hizmetlerini katma değer vergisinden istisna tutulması kararlaştırıldı. Ayrıca ilgili madde uyarınca deniz bölümü şirketine yapılan, mühendislik danışmanlık hizmetleri, inşaat öncesi hizmetleri ve inşaat tesisi işletme hizmetleri, ön tasarım hizmetleri ve tasarım hizmetleri (ön yatırım çalışmaları, tasarım ve mühendislik ve diğer benzeri hizmetler) dahil olmak üzere danışmanlık, hukuk, muhasebat ve mühendislik hizmetlerinin KDV’den istisna olmasına karar verildi. Projenin inşaatı için alınan malların ve araçların da vergiden muaf tutulmasına karar verilen tebliğde, kara bölümü 1 hariç olmak üzere, projenin uygulanması için taşıma araçları ve teknik tesislerin (gemiler dahil), boruların, diğer herhangi malzeme ve teknik kaynakların  (teçhizat, bileşenler ve yedek parçalar dahil), Anlaşmada belirtilen yetkili kuruluşlarca Türkçe ve Rusça dillerinde hazırlanan tesis ve teçhizat listesine dayalı olarak ithali KDV’den istisnadır denildi. KDV İade süreci için deniz bölümü şirketi ve kara bölümü 2 şirketi tarafından projenin uygulanmasına yönelik alınan mal ve hizmetlerin bir liste halinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına tebliğde belirtilen kurallara uygun şekilde sunulmasının ardından, standart iade talep dilekçesi ile iade taleplerinde aranan belgelerin tamamlandığı ve iade talebine ilişkin eksikliklerin giderildiği tarihten itibaren 3 ay içerisinde yerine getirileceği belirtildi.  
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.