Türkiye Enerjide Bölgesel Lider Olabilir

GÜNCEL 08.03.2024 - 10:05, Güncelleme: 08.03.2024 - 10:16 4236+ kez okundu.
 

Türkiye Enerjide Bölgesel Lider Olabilir

İklim Değişikliği Konferansı COP 28 CEO’su Adnan Amin, '6. Enerji ve İklim Forumu’ una video konferansla katılım sağlayarak, özel açıklamalarda bulundu.

Dünyanın küresel enerji dönüşümünde kritik bir kavşak noktasında olduğunun altını çizen Adnan Amin, “Bu dönüşüm öngörülmemiş bir hızla devam ediyor. 2011 yılında bugüne bu süreç 5 kat hızlandı” dedi. Geçen yıl dünyadaki toplam enerji kullanımının çok büyük bölümünün yenilenebilir kaynaklardan geldiğini belirten Amin, “Enerji üretimindeki yenilikler, batarya teknolojisindeki gelişmeler enerji ortamını değiştiriyor. Düşük karbon ekonomisine yatırımlar 1.77 trilyon dolara ulaştı” dedi. Dönüşümdeki rolünüz hayati önem taşıyor Adnan Amin, şöyle devam etti: “Enerji üretiminde yaşanan değişimler jeopolitik ittifakları yeniden şekillendiriyor. Bol miktarda yenilenebilir enerji kaynakları olan ülkeler yeni güç odakları olarak yükseliyor. Bu gelişmeler hem fırsatlar hem tehlikeler ortaya koyuyor. Türkiye’nin bu dönüşümdeki rolü hayati bir önem taşıyor. Türkiye kendisini bir ilerleme merkezi, bir yenilik merkezi olarak daha temiz bir enerji geleceğine doğru konumlandırabilir. Asya ve Avrupa arasında köprü olan Türkiye bölgesel lider olma potansiyeline sahip. Sayın Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar önceki konuşmasında Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesini 2 kart artırmayı hedeflediklerini söyledi. Dayanışma ve işbirliği sayesinde çabalarımızı birleştirebilir, iklim değişikliğinin etkilerini azaltabiliriz.” Sürdürülebilirlik moda değil zorunluluk Ardından düzenlenen ‘Enerjinin Geleceği’ adlı oturumda da, Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Kıvanç Zaimler, enerji sektöründeki gelecek vizyonunu ve önemli stratejileri değerlendirdi. Kıvanç Zaimler, “Bugün dünyadaki en büyük konulardan biri jeopolitik rekabet. Ve bu ortamda dünyanın neresinde gidersiniz gidin her alanda ana konu iklim değişikliği. Bugün artık şirketler ve devletler için sürdürülebilirlik moda kelimenin ötesinde zorunluluk haline geldi” dedi. Bugün depolamayı, daha verimli rüzgâr türbinlerini, daha verimli güneş panellerini, yeşil hidrojeni ve jeotermali konuştuklarının altını çizden Zaimler, “Ayrıca bu ortamda yapay zekâ ve veri ile neler yapabileceğimize kafa yoruyoruz” diye konuştu. Uluslararası nitelikli yatırımcı lazım Zaimler, şöyle devam etti: “Yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızla bugün yenilenebilir kurulu gücümüz yarıdan fazla. Arz güvenliğinde bir problem yaşamıyoruz. Doğalgaz keşiflerimiz var. Yol haritamız ve stratejilerimiz belli. Almamız gereken çok yol var. Bunları yapmak zorundayız. Bizim gerçek maliyetlerin yansıtıldığı bir dünyaya hızlıca geçmemiz lazım. Kamunun yükünün hafifletilmesiyle, sürdürülebilir ve dengeli bir piyasayı kurabiliriz. Böylece enerji krizi bir gün kapımıza geldiğinde arz güvenliği sorunu yaşamayız. Her sene 4-5 bin megavat ek kapasite konuşuyoruz ama bunları gerçeğe çevirmemiz lazım. Böyle büyük bir potansiyeli olan enerji ülkesinin uluslararası nitelikli yabancı yatırımcılara ihtiyacı var.”
İklim Değişikliği Konferansı COP 28 CEO’su Adnan Amin, '6. Enerji ve İklim Forumu’ una video konferansla katılım sağlayarak, özel açıklamalarda bulundu.

Dünyanın küresel enerji dönüşümünde kritik bir kavşak noktasında olduğunun altını çizen Adnan Amin, “Bu dönüşüm öngörülmemiş bir hızla devam ediyor. 2011 yılında bugüne bu süreç 5 kat hızlandı” dedi. Geçen yıl dünyadaki toplam enerji kullanımının çok büyük bölümünün yenilenebilir kaynaklardan geldiğini belirten Amin, “Enerji üretimindeki yenilikler, batarya teknolojisindeki gelişmeler enerji ortamını değiştiriyor. Düşük karbon ekonomisine yatırımlar 1.77 trilyon dolara ulaştı” dedi.

Dönüşümdeki rolünüz hayati önem taşıyor

Adnan Amin, şöyle devam etti: “Enerji üretiminde yaşanan değişimler jeopolitik ittifakları yeniden şekillendiriyor. Bol miktarda yenilenebilir enerji " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank"> yenilenebilir enerji kaynakları olan ülkeler yeni güç odakları olarak yükseliyor. Bu gelişmeler hem fırsatlar hem tehlikeler ortaya koyuyor. Türkiye’nin bu dönüşümdeki rolü hayati bir önem taşıyor. Türkiye kendisini bir ilerleme merkezi, bir yenilik merkezi olarak daha temiz bir enerji geleceğine doğru konumlandırabilir. Asya ve Avrupa arasında köprü olan Türkiye bölgesel lider olma potansiyeline sahip. Sayın Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar önceki konuşmasında Türkiye’nin yenilenebilir enerji " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank"> yenilenebilir enerji kapasitesini 2 kart artırmayı hedeflediklerini söyledi. Dayanışma ve işbirliği sayesinde çabalarımızı birleştirebilir, iklim değişikliğinin etkilerini azaltabiliriz.”

Sürdürülebilirlik moda değil zorunluluk

Ardından düzenlenen ‘Enerjinin Geleceği’ adlı oturumda da, Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Kıvanç Zaimler, enerji sektöründeki gelecek vizyonunu ve önemli stratejileri değerlendirdi. Kıvanç Zaimler, “Bugün dünyadaki en büyük konulardan biri jeopolitik rekabet. Ve bu ortamda dünyanın neresinde gidersiniz gidin her alanda ana konu iklim değişikliği. Bugün artık şirketler ve devletler için sürdürülebilirlik moda kelimenin ötesinde zorunluluk haline geldi” dedi. Bugün depolamayı, daha verimli rüzgâr türbinlerini, daha verimli güneş panellerini, yeşil hidrojeni ve jeotermali konuştuklarının altını çizden Zaimler, “Ayrıca bu ortamda yapay zekâ ve veri ile neler yapabileceğimize kafa yoruyoruz” diye konuştu.

Uluslararası nitelikli yatırımcı lazım

Zaimler, şöyle devam etti: “Yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızla bugün yenilenebilir kurulu gücümüz yarıdan fazla. Arz güvenliğinde bir problem yaşamıyoruz. Doğalgaz keşiflerimiz var. Yol haritamız ve stratejilerimiz belli. Almamız gereken çok yol var. Bunları yapmak zorundayız. Bizim gerçek maliyetlerin yansıtıldığı bir dünyaya hızlıca geçmemiz lazım. Kamunun yükünün hafifletilmesiyle, sürdürülebilir ve dengeli bir piyasayı kurabiliriz. Böylece enerji krizi bir gün kapımıza geldiğinde arz güvenliği sorunu yaşamayız. Her sene 4-5 bin megavat ek kapasite konuşuyoruz ama bunları gerçeğe çevirmemiz lazım. Böyle büyük bir potansiyeli olan enerji ülkesinin uluslararası nitelikli yabancı yatırımcılara ihtiyacı var.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazeteenerji.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.